x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aur pentru Alexandru Ciocâlteu

Aur pentru Alexandru Ciocâlteu

de Magda Marincovici    |    03 Mai 2010   •   00:00
Aur pentru Alexandru Ciocâlteu
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

O nouă tehnică de dializă poate da peste cap socotelile marilor companii



Profesorul doctor Alexandru Cio­câlteu, managerul Spitalului "Sfântul Ioan" din Bucureşti, este autorul unei invenţii care ar putea reduce de aproximativ zece ori costurile dia­lizei. Invenţia este extrem de va­loroasă pentru sistemul nostru medi­cal, nevoit să deconteze anual apro­xi­mativ 100 de milioane de euro pentru dializă. Dar invenţia este şi mai valoroasă pentru pacienţi: pentru cei peste 10.000 de dializaţi din ţara noastră, pentru cei peste 300.000 de dializaţi din Europa, pentru cei peste 1 milion din întreaga lume.

Despre invenţia sa, preţuită deja cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva (21-25 aprilie 2010), profesorul Ciocâlteu spune că are la bază o idee simplă. Îi vine uşor să o definească aşa, dacă ne gândim că din 1975 profesează în domeniul dializei.  Invenţia pleacă de la faptul că peritoneul - prapurele care ţine maţele - poate să joace rolul de rinichi. Este montat un manşon compatibil cu ţesutul uman, care comprimă vena portă. Astfel sunt stoarse controlat toxinele şi sunt eli­minate prin vezica urinară, printr-o valvă unidirecţională. Pacientul scapă de ţeava din burtă pe care din şase în şase ore se toarnă 2 litri de soluţie, ceea ce se întâmplă în actuala dializă peritoneală, şi de venitul de trei ori pe săptămână la spital, aşa cum se cere în hemodializă. Noua tehnică de dializă permite o specta­culoasă scădere a riscului infecţiilor, fenomen obişnuit în dializa peritoneală; nu mai există fluctuaţii de tensiune arterială; bolnavul îşi controlează singur cantitatea de urină eliminată zilnic; riscul insuficienţei cardiace scade considerabil.

În mod miraculos, invenţia profesorului Ciocâlteu a pornit cu dreptul chiar din ţară, cu dosarele depuse la OSIM şi cu aprobările de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Pentru autorul acestei invenţii a fost chiar o minune: "Pentru că în două luni am avut tot dosarul, fără să cunosc pe nimeni, în condiţiile în care alţii aşteaptă ani la rând". Apoi a venit aurul la Salonul de la Geneva. Totuşi, de ce ar mai fi nevoie pentru ca noua tehnică de dializă, nu­mi­tă "peritoneo-filtrarea", să debuteze chiar la Spitalul "Sfântul Ioan"? "De un lot de voluntari şi de dispozitive din materiale compatibile realizate de o firmă consacrată", precizează profesorul. Parcă n-ar fi chiar un capăt de ţară dacă se iau în calcul economiile obţinute prin aplicarea invenţiei! Dar această invenţie este un fel de buturugă mică ce o răstoarnă pe cea mare. "Cu siguranţă că invenţia mea va deranja multe dintre firmele care au ca obiect de acti­vitate dializa şi care câştigă foarte mult în prezent", spune profesorul. Până acum a fost contactat de doi oameni de afaceri din Franţa şi Canada, iar din ţară a discutat cu profesorul Irinel Popescu. Pentru şase luni  are drept de proprietate asupra acestei in­ven­ţii şi contra unei taxe poate fi prelungit pe cinci ani. "Dacă va reuşi, tehnica propusă de mine va reduce bugetul alocat dializei cu 80%. Aparatul inventat de mine este unul re­voluţionar nu pentru că l-am făcut eu, dar e bine că a fost făcut de un român", spune Alexandru Ciocâlteu.  

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dializa