x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Autocontrolul glicemic la pacientii cu diabet zaharat

Autocontrolul glicemic la pacientii cu diabet zaharat

16 Noi 2004   •   00:00

Pacientii tratati cu insulina la domiciliu - copii si adulti - ar trebui sa-si dozeze glicemia inainte de fiecare injectie. Acest lucu se poate realiza cu ajutorul unor mici aparate numite glucometre, in mai putin de un minut, procedeul numindu-se autocontrolul glicemic.

ATENTIE! Mai ales copiii cu diabet zaharat ar trebui sa beneficieze de glucometre pentru stabilirea rapida a glicemiei
DOZARE. Astfel, dupa stabilirea glicemiei, bolnavul - sau parintele in cazul copilului - fie va creste imediat doza de insulina pentru a obtine scaderea glicemiei, fie o va reduce, pentru a evita coborarea glicemiei sub 70 mg%, stare numita hipoglicemie, care constituie spaima pacientilor, dar si a familiilor acestora. Dozele de insulina fixe, stabilite la intervale de o luna, doua sau mai rar, cand pacientul ajunge la specialist, sunt responsabile de cele mai multe ori de mentinerea glicemiei la valori prea inalte si cu risc de complicatii pe termen lung, de hipoglicemii unele grave, chiar mortale.

Din pacate, in tara noastra prea putini bolnavi cu diabet tratat cu insulina au posibilitatea de a-si efectua autocontrolul, deoarece "nu se gasesc" inca bani pentru aceste aparate, iar veniturile familiilor nu pot suporta decat in mod exceptional aceasta sarcina. Mai grav este ca nici macar toti copiii cu diabet zaharat nu beneficiaza de autocontrol, desi exista prevederi obligatorii in acest sens. In aceste conditii, in zadar dispunem de insulinele cele mai bune si mai scumpe daca pacientul le foloseste adesea la intamplare. Rezultatele bune sunt la fel de intamplatoare si risca sa ramana la acest stadiu daca tratamentul diabetului zaharat cu insulina nu va insemna insulina + autocontrol glicemic.

MODIFICARI. Specialistii avertizeaza ca glicemia - "zaharul" din sange - poate suferi modificari substantiale timp scurt, in intervale de secunde sau de cateva minute. De aceea, glicemia este o analiza extrem de variabila. Este motivul pentru care ea trebuie dozata frecvent (valoarea normala, pe nemancate, zisa si bazala, este de 70-110 mg%) mai ales la pacientii tratati. Pentru diminuarea riscurilor si a cheltuielilor este necesara o finantare satisfacatoare a programului national de diabet, care sa includa si determinarea glicemiei de catre pacientii insulinotratati: de 1-4 ori zilnic la copii si femei gravide si cel putin o data pe zi la restul pacientilor

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă