x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Fotoprotectoare cu etichete mincinoase

Avertisment - Fotoprotectoare cu etichete mincinoase

de Steluta Indrei    |    26 Mai 2006   •   00:00
Avertisment - Fotoprotectoare cu etichete mincinoase

Creme, lotiuni, uleiuri, geluri, sprayuri... toate fotoprotectoare. Oferta este bogata, dar etichetele, mincinoase. Comisia Europeana a hotarat sa faca ordine in jungla etichetarii produselor care ne apara de soare.

In sezonul estival, milioane de oameni se intreaba ce crema sa aleaga pentru a se proteja de soare. Grea incercare, avand in vedere gama larga de produse si etichetele confuze, care revendica tot felul de proprietati inselatoare. Chiar si expertii Comisiei Europene au sesizat "jungla produselor fotoprotectoare" si in consecinta au elaborat o serie de recomandari pentru a clarifica etichetarea acestor cosmetice.

UVB. UVA. Exista doua tipuri de raze ultraviolete periculoase pentru organism: pe de o parte, razele ultraviolete de tip A (UVA), vinovate de imbatranirea pielii si cancerul cutanat, iar pe de alta parte, razele ultraviolete de tip B (UVB), care provoaca arsurile solare. Problema este ca factorul de protectie solara ¤ FPS (sun protection factor - SPF) mentionat pe etichete indica doar protectia contra arsurilor solare, deci numai in cazul UVB. Ce se intampla asadar in cazul UVA? Nu exista inca un indicator pentru nivelul de protectie contra UVA. Fiecare producator aplica propriul sistem de masurare a protectiei anti-UVA. Dar chiar si factorul de protectie anti-UVB asigura protectia mentionata pe eticheta numai daca produsul este aplicat in cantitate de 2 mg pe centimetrul patrat de piele. Respectand aceasta recomandare este necesara o treime din flaconul de crema pentru a acoperi tot corpul. Iar daca ne gandim ca aplicarea trebuie repetata frecvent, atunci ne dam seama ca un flacon nu ar fi suficient pentru o zi de plaja. Cum practic nimeni nu foloseste un flacon de crema pe zi, protectia mentionata pe eticheta este asigurata partial.

FALS. O alta problema este legata de formularea "ecran total" sau "protectie totala". Chiar daca aceste mentiuni figureaza pe etichetele a numeroase produse, consumatorii sunt indusi in eroare: "Nici o crema solara nu protejeaza in totalitate contra razelor ultraviolete", semnaleaza expertii Comisiei Europene. Si formula "protectie totala pentru copii" este exagerata. Produsele fotoprotectoare nu ar trebui sa dea falsa impresie ca protejeaza indeajuns copiii.

REGULI
In scopul reglementarii etichetarii produselor fotoprotectoare, Comisia Europeana va impune din 2007 o serie de reguli. Formula "ecran total", care ne face sa credem ca suntem protejati 100% atat de UVA, cat si de UVB, va trebui sa dispara. Pentru ca utilizatorii sa poata compara produsele fotoprotectoare, este necesar ca nivelul de protectie contra razelor UVA sa fie indicat in acelasi mod. Totodata, pe etichete se vor mentiona avertismente clare, explicand consumatorului cum trebuie sa utilizeze corect produsul pentru a fi eficient.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fotoprotectoare