x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Hepatita si varicela fac deja victime

Avertisment - Hepatita si varicela fac deja victime

09 Ian 2005   •   00:00

Cresterea numarului de cazuri cu hepatita A, varicela si oreion poate fi pusa pe seama temperaturilor neobisnuit de mari din aceasta perioada, a declarat conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

ATENTIE! Conf. dr. Adrian Streinu Cercel spune ca actualele conditii meteorologice favorizeaza circulatia virusilor
In prezent se afla internate la institut sapte persoane cu hepatita A si varicela, care ar trebui sa apara in martie-aprilie. In schimb, cazurile de oreion au fost prezente mai tot timpul.

RECOMANDARE. Conf. dr. Streinu Cercel recomanda populatiei sa se vaccineze atat impotriva hepatitei A, cat si a varicelei si oreionului, mai ales in cazul copiilor.

INFECTIOASE. Hepatita A se manifesta prin febra, dureri articulare si musculare, uneori eruptie cutanata si adesea o senzatie puternica de oboseala. De asemenea, apar greata si varsaturile, precum si pierderea poftei de mancare. Contaminarea cu virusul de tip A se face pe cale digestiva prin apa si materii fecale.

Oreionul este o boala virala acuta, extrem de contagioasa, care se manifesta in principal prin inflamatia glandelor parotide (aflate in spatele maxilarului). Bolnavul prezinta febra moderata si dureri de urechi timp de una-doua zile, dupa care apare o umflatura intre ureche si maxilar. Sunt frecvente durerile de cap si jena la inghitire si masticatie. Oreionul se transmite prin inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav.

Varicela, denumita si varsatul de vant, se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata pe tot corpul, insotita de mancarimi puternice. Micile pete rosii se transforma in vezicule (basici) cat gamalia unui ac, umplute cu un lichid limpede. Transmisia virusului se face pe cale respiratorie, dar si prin contact direct cu leziunile de pe pielea bolnavului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă