x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - In perioada sarcinii evitati sampoanele!

Avertisment - In perioada sarcinii evitati sampoanele!

16 Dec 2004   •   00:00

Femeile insarcinate trebuie sa renunte la multe: la alcool, la tigara, la cafea... dar si la sampon.

RECOMANDARE. In perioada celor noua luni de sarcina n-ar fi rau sa renuntati la obiceiul de a va spala parul cu sampon
Acest avertisment vine din partea unui grup de cercetatori americani. Ei au facut mai multe studii si au ajuns la concluzia ca samponul contine o substanta numita metilzotiazolin, care ar influenta formarea neuronilor fatului.

COSMETICE. Aceasta substanta are rol de conservare. Ea este introdusa in compozitia produselor cosmetice pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor, astfel incat acestea sa poata fi intrebuintate mai mult timp. Metilzotiazolinul se gaseste in numeroase creme si lotiuni utilizate pentru ingrijirea mainilor, corpului si fetei, in numeroase produse de protectie solara si in sampoane.

Potrivit cercetatorilor americani care au lansat acest avertisment, riscurile ar fi mari chiar in conditiile in care in compozitie ar fi doze mici din aceasta substanta, dar samponul respectiv ar fi folosit frecvent. In opinia cercetatorilor americani, si femeile care utilizeaza creme cosmetice sunt in pericol.

In replica, unii dermatologi considera acest avertisment cam tras de par. Dar si ei au acceptat ca la riscuri si mai mari sunt expuse femeile angajate in industria cosmetica. Totusi nu va grabiti sa dati la gunoi trusa de cosmetica! In martie 2003, intr-un raport prezentat la intalnirea europeana a Comitetului stiintific al produselor cosmetice si non-alimentare destinate consumatorilor se sublinia ca studiile actuale nu permit formularea de concluzii transante privind toxicitatea produselor.

Pe de alta parte, trebuie precizat ca acelasi raport insista in termeni categorici asupra necesitatii aprofundarii studiilor asupra posibilelor efecte negative ale sampoanelor in timpul sarcinii. Cert este ca avertismentul cercetatorilor americani a fost lansat la Congresul anual al Societatii amerciane de Biologie Celulara, ce a avut loc in decembrie 2004. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă