x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bacilii din instalatiile de climatizare

Bacilii din instalatiile de climatizare

18 Iun 2004   •   00:00

Instalatiile de climatizare sunt extrem de solicitate in perioadele caniculare, dar “atentie!“, ele nu sunt lipsite de pericol pentru sanatatea noastra.

MAGDA MARINCOVICI

Ele pot fi calea de raspandire a unui bacil care provoaca o boala infectioasa ce poate fi chiar mortala. Instalatiile defecte sau necorespunzator intretinute pot sa contribuie la cresterea gradului de poluare a aerului. Si aceasta din cauza legionelelor care gasesc un mediu propice pentru dezvoltare in cuvele cu apa destinate racirii aerului. Legionela este un bacil care supravietuieste mai ales in apa din sistemele de climatizare si in retelele publice de distributie a apei.

In jurul temperaturii de 20 de grade Celsius, acesti bacili pot sa atinga aproape un milion la un litru de apa. Pentru a scadea temperatura apa este pulverizata, se formeaza veritabili nori de bacili, care cad pe persoanele din jur.

VULNERABILI. Cei mai vulnerabili sunt copiii, varstnicii, persoanele cu sistemul imunitar deficitar, bolnavii de cancer, diabet, cu insuficienta respiratorie, care fac frecvent infectii, ce se manifesta prin puseuri de febra, astenie, dureri de cap si musculare.

SIMPTOME. Dupa o incubare de 2 – 10 zile, se poate declansa boala legionarilor sau legioneloza frecvent confundata cu un sindrom gripal din cauza simptomelor asemanatoare: dureri musculare, de cap, abdominale, diaree, tuse uscata, febra si o stare generala deteriorata. In unele cazuri se ajunge la pneumonie, manifestata prin dureri toracice, dificultate respiratorie, tuse cu expectoratie. In cazul in care simptomele nu se calmeaza intr-o saptamana e necesara consultarea medicului si inceperea unui tratament adecvat. De regula in aceste situatie se aplica tratamentul pe baza de antibiotice.

Legioneloza

Legioneloza este o infectie provocata de un bacil din familia legionela. Infectia are doua forme: una banala, manifestata prin febra si tuse seaca timp de 2 pana la 5 zile si una severa, care poate provoca in 15-20% dintre cazuri chiar moartea. Diagnosticul si inceperea tratamentului sunt esentiale pentru pacient. Pentru limitarea pericolului acestei infectii este necesara verificarea periodica si buna intretinere a sistemelor de climatizare.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă