x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bacilul lenes

18 Sep 2004   •   00:00

In Romania, tuberculoza este o boala endemica, adica este prezenta pe teritoriu. Sef de lucrari doctor Irina Strambu de la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta" spune ca exista un rezervor de bacili Koch in zona noastra.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Tuberculoza este o boala vindecabila, cea mai usor vindecabila dintre bolile respiratorii, dar asta cu conditia ca tratamentul sa se faca constiincios pe toata durata celor sase luni. Tuberculoza nu se imprastie nici prin mancare, nici prin atingere, bolnavul tuseste si ajung in aer picaturi mici din sputa lui, infectate cu bacili Koch. Ele patrund in organismul altor oameni, dar daca rezistenta imunitara a acestora e buna, bacilul nu declanseaza TBC-ul. El ramane in plamanul omului sanatos intr-o stare latenta. Celulele organismului sanatos inconjoara bacilii cu un "zid" de celule impiedicand boala. Dar cand rezistenta omului scade, cand munceste mai mult si se hraneste mai rau, cand se abat stresuri asupra lui, bacilii sparg zidul de protectie, scot capul, se multiplica si declanseaza tuberculoza.

Care sunt simptomele care anunta aparitia TBC-ului? Trebuie amintit ca bacilul Koch este lenes, el instaleaza lent boala, dupa cum si vindecarea se intinde pe lunga vreme. Un semn important este tusea, productiva, cu expectoratie, tuse care dureaza mai mult de trei saptamani, ceea ce inseamna ca nu este o raceala. Cum se distinge o tuse data de TBC fata de o tuse tabagica? Omul ce s-a imbolnavit de tuberculoza tuseste toata ziua, nu doar dimineata, expectoratia lui e purulenta, o sputa, o flegma cu firisoare de sange, uneori chiar cu sange. Omul se sperie cand vede sangele si merge la medic, asta fiind o situatie favorabila caci tratamentul poate incepe din faza incipienta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă