Prea multe calorii ingerate si prea putina energie consumata. Acestia sunt factorii cei mai frecvent invocati pentru a explica aparitia obezitatii. Dar potrivit ultimelor studii, acest tablou nu este complet deoarece ar mai trebui adaugat inca un element considerat responsabil pentru depasirea periculoasa a greutatii normale: flora intestinala. Formata dintr-un numar imens de bacterii, virusuri si alte microorganisme, flora intestinala contribuie, in mare masura, la acumularea de kilograme. Flora intestinala participa la procesul de digestie a alimentelor, la procesarea fibrelor vegetale, fara de care ar fi indigeste.
De asemenea, modifica absorbtia caloriilor si este capabila sa le extraga din unii nutrienti din care, in mod obisnuit, nu pot fi folosite. Si daca mai adaugam faptul ca influenteaza consumul energetic este clar ca flora intestinala are un rol major in depozitarea kilogramelor.
In premiera, Jeffrey Gordon si echipa lui de la Universitatea Washington au evidentiat influenta florei intestinale in aparitia obezitatii. Dupa ce au creat genetic rozatoare fara flora intestinala, cercetatorii americani au constatat la acestia un strat de tesut adipos mai subtire comparativ cu cel al rozatoarelor normale, care absorbeau in plus o treime de calorii. Jeffrey Gordon a ajuns la concluzia ca bacteriile intestinale au impact asupra reglarii stocului de grasimi in tesutul adipos.
Analiza materiilor fecale ale rozatoarelor, inclusiv a unor persoane incluse in aceasta cercetare, a relevat ca flora intestinala a obezilor este diferita de cea a persoanelor normoponderale. Se stie ca bacteriile intestinale formeaza doua mari grupe: firmicute si bacteroide. La persoanele suferinde de exces ponderal, s-a observat o diminuare a bacteriilor firmicute si o crestere a bacteroidelor.
Alimentatie personalizata
Potrivit nutritionistilor, aceste informatii confirma intrutotul beneficiile regimului mediteranean, bogat in fibre vegetale si echilibrat din punct de vedere nutritiv. De asemenea, studiul cercetatorilor de la Universitatea Washington conduce la ideea unei alimentatii personalizate. Fiecare persoana, in functie de datele proprii, de structura florei intestinale, va fi dirijata spre un regim alimentar adecvat, personalizat cu scopul de a se mentine la o greutatea normala si, evident, intr-o stare buna de sanatate. De asemenea, informatiile furnizate de aceasta cercetare ar putea avea implicatii asupra modului de a contracara obezitatea. Astfel, ar putea fi posibila modificarea florei intestinale a pacientului prin introducerea in alimentatie a probioticelor – bacterii existente in compozitia unor iaurturi, benefice pentru flora intestinala. In final, aceasta cercetare aduce noi dovezi potrivit ca nu toate dietele sunt eficiente pentru toate persoanele care le aplica.