x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Banditismul virusului B

Banditismul virusului B

de Florin Condurateanu    |    19 Noi 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Care este mai bandit, virusul B sau virusul C? Dusmani ai sanatatii sunt amandoi, dar virusul C este mai parsiv, el nu da semne clare de acutizare a hepatitei. In timp ce virusul B isi manifesta clar prezenta, produce hepatite acute si e descoperit mai usor. Virusul B este intr-un fel un virus caraghios. El este inactivat la 120 de grade, deci, cand se faceau injectii cu seringi nu de unica folosinta, simpla fierbere a acelor nu omora virusurile B la 100 grade, virusurile continuau sa traiasca. In perioada 1990-1995, incidenta virusului hepatic B era mare, 13%-15% din populatie, dar masura de a vaccina toti nou-nascutii a redus raspandirea virusului B la 7% si in urmatorii 5 ani se prognozeaza o scadere de pana la 2%.

Conf. dr. Adrian Streinu Cercel, director general al Institutului de Boli Infectioase "M. Bals" si secretar stiintific al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, dupa ce a explicat cele de mai sus mentioneaza ca in clipa de fata transmiterea virusului B se face prin acte sexuale neprotejate si intamplatoare, prin tatuaje, prin moda inelelor in buric, in ureche si bineinteles prin droguri administrate in vena, toti drogatii cu seringa fiind purtatori fie ai virusului B, fie ai virusului C. De altfel este absolut necesar ca trusa de forfecute de unghii si aparatul de ras sa fie individuale. Cand purtatorul de virus B este un copil, acutizarea se manifesta prin fenomene pe piele. Adultul tanar purtator de virus B resimte forme pseudoreumatismale, el se plange de dureri articulare. Varstnicii fac forme destul de severe de hepatita acuta B si diagnosticul se pune mai lesne.

Intr-o familie, cand unul din parteneri are virus B, trebuie testat si celalalt membru al cuplului si daca nu este purtator se impune vaccinarea si timp de sase luni folosirea prezervativului. Daca si partenerul sexual are virusul B se impune controlul stadiului infectarii, monitorizarea si in caz de afectare hepatica trecerea la terapie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusului