x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bărfe despre guturai

Bărfe despre guturai

21 Ian 2008   •   00:00

Ce e guturaiul? Ce e răceala? Ce e gripa? Şi curg intrebările in teritoriul neplăcerilor din sezonul rece. Lămureşte aceste intrebări dr Claudiu Manea, important medic ORL-ist de la clinica de profil a Spitalului "Sf. Maria".

"Aoleu, parcă s-a stricat robinetul de la nas, imi curge tot timpul, că m-a pocnit un guturai de toată frumuseţea!" Şi in dreapta, şi in stănga, şi la nord, şi la sud auzi astfel de oftaturi in popor. "Mă bag in pat, iau o ampicilină, că m-a cuprins o răceală!" Altă variantă a văitatului de sezon care conţine printre vorbe o confuzie zdravănă.

Ce e guturaiul? Ce e răceala? Ce e gripa? Şi curg intrebările in teritoriul neplăcerilor din sezonul rece. Lămureşte aceste intrebări dr Claudiu Manea, important medic ORL-ist de la clinica de profil a Spitalului "Sf. Maria".

Infecţii virale

Guturaiul şi răceala inseamnă cam acelaşi lucru, o infecţie a căilor respiratorii superioare provocată de virusuri. Gripa este o infecţie mai aparte şi vaccinul antigripal vine de hac virusurilor gripale care se cam schimbă de la an la an, imbrăcănd măşti derutante tocmai pentru a nu fi deranjaţi de vaccinuri. Cănd pe terenul sensibilizat de infecţiile cu virusuri se plantează şi bacteriile apare suprainfecţia caracterizată prin puroiul ce se amestecă cu mucozităţile.

Atenţie la antibiotice!

In văicărelile auzite in popor privind aceste infecţii respiratorii menţionăm că există şi gafe, mai ales privitoare la antibiotice, care sunt consumate după ureche intr-o păguboasă "lăutărie" medicală, ce merge din ureche in ureche prin sfaturile unor vecine binevoitoare sau indicaţiile unor cumetri.

Virusurile nu sunt omorăte de antibiotice. Aşadar, cine după propria găndire inghite antibiotice in guturai şi in răceli nu face bine, ba face chiar rău. Microbi buni, microbi răi In găt, ca şi in colon de altfel, este instaurat un echilibru intre microbii buni, numiţi saprofiţi, şi microbii răi, numiţi patogeni.

Cănd omul cu de la sine putere inghite antibiotice fără rost in infecţiile virale, virusurile nu sunt lovite. In schimb, sunt agresaţi microbii buni din flora gătului. Se deschide astfel, prin dezechilibrarea balanţei microbiene, uşa spre atacul microbilor răi care şi-au căpătat de-a lungul timpului rezistenţă la antibiotice. Deci, numai medicul este cel chemat să scrie cea mai potrivită reţetă in afecţiunile de sezon.

×
Subiecte în articol: orl