x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Batrâneţea e mai frumoasă alături de nepoţi

Batrâneţea e mai frumoasă alături de nepoţi

de Florin Condurateanu    |    21 Iul 2012   •   18:38
Batrâneţea e mai frumoasă alături de nepoţi

Am intalnit batrani uluitor de tineri. Interviul meu cu cea mai varstnica actrita prezenta inca pe scena la vremea aceea, cu Silvia Dumitrescu Timica, a fost un recital al tineretii explozive. Era de un farmec greu de descris la mult peste 80 de ani. Mi-a turuit fara nici o ezitare fragmente lungi din rolul principal din "Micul infern", piesa unde maestra era in scena permanent. "Stiu rolul la virgula si oricand pot sa joc o saptamana zi de zi". Avea 88 de ani si fiecare vorba a marii actrite era o incantare.

A incheiat interviul cu mine cu vorbe de neegalat. "Barbatul meu, actorul Gheorghe Timica, era un gurmand. Ii gateam tot felul de mancaruri pe care le comanda ca un despot de nerefuzat. Ma innebunea sa-i prepar iepure la tava. Asa ca, atunci cand m-oi duce in Rai parca-l vad pe Sfantul Petru ca de la poarta imi ordona: «Tu aia cu iepurii la tava du-te la cantina Raiului»." Sfaturile pentru pregatirea unei batraneti frumoase ar putea fi acuzate de platitudine. Dar batranetea acceptabila se pregateste centimetru cu centimetru. Trebuie sa ai grija ca dieta sa fie cu putine calorii, sub 1.500 de calorii. Cei care mananca putin traiesc mai mult, lupta mai bine cu bolile, chiar si cu cancerul.

Legumele si fructele sunt surse superbe de antioxidanti. In fructe si legume gasim mijloacele de protectie naturala, adica antioxidantii care sunt mai eficienti decat vitaminele A, E si C. Mai exista speranta in medicina moleculara. Pentru ca am convingerea ca se va ajunge poate intr-o zi cand chirurgia sa umble la genele bolnave si sa le repare pentru a ne insanatosi rapid. Dar pentru batranete frumoasa nu trebuie sa ne rezumam doar la corp, ci trebuie sa analizam si modul cum gandim. Sa ne pastram tineretea spiritului.

Trebuie sa ai mereu preocupari pentru mintea ta. Sa citesti, sa asculti cu placere piese de teatru, sa urmaresti programele la televizor pe care sa le comentezi cu vecinii sau cu rudele. Una dintre cele mai bune metode de a lupta cu batrantea este sa faci lectiile cu nepotii. Si o batranete frumoasa se asigura si prin grija de a fi mai bun, mai milostiv, mai recunoscator, mai generos. Functiile organelor depind inclusiv de starea de spirit.

×