x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bebeluşi în hamac

Bebeluşi în hamac

de Steluta Indrei    |    09 Mar 2008   •   00:00
Bebeluşi în hamac

Pediatrii au descoperit o metodă neobişnuită în tratamentul prematurilor. Ei au instalat în incubatorul micuţilor un hamac, pentru a-i ajuta să respire mai bine.

METODĂ - Terapie pentru prematuri

 

Pediatrii au descoperit o metodă neobişnuită în tratamentul prematurilor. Ei au instalat în incubatorul micuţilor un hamac, pentru a-i ajuta să respire mai bine.

Cei care au utilizat pentru prima dată un hamac destinat prematurilor sunt medicii din Columbia, informează BBC News online. Hamacul, care nu depăşeşte 50 de centimetri lungime, a fost special creat, astfel încât să poată fi plasat în interiorul incubatorului. Această metodă inedită este utilizată cu succes de mai bine de doi ani în mai multe ţări din America de Sud. Care este avantajul? Pediatrii susţin că bebeluşii pot sta în hamac într-o poziţie confortabilă pe spate, care le uşurează respiraţia. De asemenea, micuţii se simt protejaţi şi pot fi legănaţi chiar şi în incubator de mamele lor. Or, se ştie că prematurii sunt foarte sensibili şi au nevoie de toată grija şi dragostea mamei pentru a depăşi perioada critică în care se află.

 

ARGUMENTE. Dr Freddy Rodriguez, unul dintre primii medici care au utilizat hamacul în cazul prematurilor, susţine că această metodă s-a dovedit salvatoare pentru numeroşi bebeluşi născuţi înainte de termen. “Datorită hamacului, prematurii reuşesc să doarmă mai mult şi mai bine, somnul odihnitor permiţându-le să crească şi să se dezvolte”, afirmă dr Rodriguez. “Terapia cu ajutorul hamacului” se bucură de succes şi în rândul părinţilor. Yannis Morales, proaspăt mămică a unui prematur, este de părere că bebeluşul săi evoluează mult mai bine de când stă în hamacul amplasat în incubatorul lui. “Micuţul se simte bine, este mai liniştit şi doarme mai bine în hamac decât înainte”, a declarat Yannis.

În ţara noastră nu este utilizat hamacul în tratamentul prematurilor, însă medicii neonatologi acoperă uneori bebeluşii cu o păturică moale sau cu un fel de mănuşă încălzită. Dr Cornelia Preda, neonatolog la Spitalul Filantropia, spune că “micuţilor prematuri le place să stea într-un mediu cald, protector şi înghesuit, asemănător cu pântecul mamei. De aceea, în incubator le amenajăm uneori un fel de cuibuşor. Bebeluşii simt când sunt cocoloşiţi, mângâiaţi, alintaţi, ceea ce îi ajută foarte mult”.

 

INCUBATOR. Bebeluşii prematuri sunt foarte sensibili la variaţiile de temperatură, motiv pentru care au nevoie de îngrijire termică în incubator, unde se menţin constant 34-35 de grade Celsius. Atmosfera din incubator trebuie să aibă un grad de umiditate de 80%. La nevoie, incubatorul poate fi echipat cu aparatură de ventilare mecanică (pentru respiraţia artificială). Bebeluşii sunt scoşi din incubator când ajung la greutatea de aproximativ 2.000 de grame. Prematurii foarte mici ating această greutate după două luni de la naştere. Părinţii îi pot lua acasă când ating 2.500 de grame şi se pot hrăni singuri fie la sân, fie la biberon.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă