x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei "Bebelusii in eprubeta" pot avea malformatii

"Bebelusii in eprubeta" pot avea malformatii

26 Ian 2005   •   00:00

Procreatia medicala asistata nu este lipsita de riscuri pentru copiii conceputi astfel, demonstreaza un studiu realizat in SUA si altul in Australia.

STELUTA INDREI

HOTARARE. Pentru unii, dorinta de a avea un copil este mare, incat riscurile fecundarii artificiale nu conteaza
"Bebelusii in eprubeta" prezinta un risc de doua ori mai mare de a se naste cu o greutate mai mica sau de a suferi anumite malformatii congenitale decat cei conceputi pe cale naturala. Cele doua tehnici sunt inseminarea artificiala (injectarea spermatozoizilor direct in ovulul femeii) si fecundarea in vitro (ovulul este fecundat cu sperma in eprubeta, apoi este implantat in uterul mamei).

ANOMALII. Dupa 20 de ani de la venirea pe lume a primului "bebelus in eprubeta", specialistii au acumulat destula experienta pentru a putea spune daca acesti copii se dezvolta normal sau daca prezinta riscul unor deficiente fizice sau psihice. Astfel, 9% dintre copiii proveniti din fecundarea in vitro (FIV) si 8,6% din inseminarea artificiala sunt afectati de malformatii congenitale, in timp ce doar 4,6% dintre nou-nascutii procreati natural au asemenea probleme. Malformatiile sunt cel mai frecvent la nivelul aparatului locomotor, dar anomalii importante s-au observat si la nivelul aparatului urinar, genital si cardiovascular al acestor copii. Aproape 6% dintre copiii nascuti prin FIV au o greutate mica din cauza sarcinilor multiple induse prin implantarea mai multor embrioni.

EXPLICATII. Tratamentele contra infertilitatii, congelarea embrionilor si a spermei, faptul ca mai multi spermatozoizi pot penetra intr-un singur ovul pot explica aceste riscuri ale "bebelusilor in eprubeta". Totusi, specialistii spun ca si infertilitatea cuplului poate fi o cauza a malformatiilor. Pentru prevenirea acestora, este necesara supravegherea foarte atenta a sarcinii prin efectuarea tuturor ecografiilor si analizelor de depistare a eventualelor anomalii. Iar cei care nu vor sa-si asume asemenea riscuri nu trebuie sa uite ca adoptia unui copil este o alternativa la procreatia medicala asistata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă