x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bila, acuzata pe nedrept

Bila, acuzata pe nedrept

16 Mar 2005   •   00:00

Pe buzele multora se afla o sudalma la adresa vezicii biliare, care-i face pe cartitorii de mai sus sa ofteze si sa se jeluiasca de dureri, de varsaturi cu lichid galben, de amar in gura si de dureri de cap.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

De obicei, e pusa in boxa acuzatilor vezica biliara, careia populatia ii spune impropriu "bila", de fapt, bila fiind secretia vezicii biliare, dar poporul pune semnul egalitatii intre bila si organul din abdomen. Este gasita vinovata de dischinezie motilitatea, adica miscarea vezicii biliare, miscare care este fie prea accentuata, fie prea domoala in asa-zisa "bila lenesa". Profesorul doctor Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, spune ca viziunea moderna a medicinii asupra dischineziei este ca aceasta tulburare a miscarilor vezicii este datorata intestinului subtire, nu vezicii in sine. Semnale hormonale prin hormonul colecistochinina, dar si semnale neroase pleaca din duoden si chiar din restul intestinului subtire spre vezica biliara, careia i se perturba miscarile. Sa reamintim ca aceste miscari, mobilitatea vezicii biliare, imping si evacueaza secretia biliara. Dischinezia deci nu este proprie vezicii, ci inseamna o consecinta a afectiunilor intestinului subtire. De exemplu, glutenul din grau da un fenomen de alergie in mucoasa intestinului subtire si celulele din aceasta mucoasa nu mai secreta acel hormon numit colecistochinina si, implicit, sunt perturbate comenzile de contractare a vezicii biliare.

Medicina moderna sustine azi ca nu vezica biliara este generatoare de simptome si suferinte, ca proba stand faptul ca, dupa scoaterea vezicii biliare, unii raman cu simptomele de dinainte de interventia chirurgicala. De exemplu, acea senzatie de gust amar in gura, de care este acuzata vezica biliara, ei bine, este provocata de duoden, care genereaza unde spre stomac, deci invers. Continutul duodenal cu bila si acizi biliari refluxeaza invers, din duoden spre stomac, ajunge in esofag si apare in gura gustul amar, pe care-l resimt cei cu dischinezie biliara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vezicii bila