Cand populatia zice 'mi-au scos bila sau mi-au scos fierea' este o greseala. De fapt, li s-a indepartat vezica biliara. Confundata de oamenii obisnuiti cu bila sau fierea, vezica biliara este un organ cu rol de depozit intermediar al secretiilor hepatice. In vezica biliara se aduna secretia ficatului (bila sau fierea) si ea este trimisa in duoden cand acolo a ajuns mancarea. Duodenul este prima portiune a intestinului subtire, imediat dupa stomac. Acolo ajunge secretia din vezica pentru a participa la digestie alaturi de secretiile din pancreas (ele descompun grasimile, le spala ca un detergent).
Exista o polemica in lumea medicilor: e bine sa scoti cu grabire vezica biliara sau e cazul sa fie aplicata in unele situatii si terapia cu medicamente? In aceeasi masura se contrazic medicii si in privinta scoaterii pe banda rulanta a apendicelui. Un lucru este insa precizat: atat scoaterea vezicii biliare, cat si a apendicelui in peste 90% dintre cazuri se face prin interventii minim-invazive, prin laparoscopie. Adica nu se mai face operatie cu taietura mare a bisturiului.
Se practica 2-3 incizii mici, cat butonierele pentru nasturi, si prin aceste taieturi minuscule se introduce un aparat special, laparoscopul, cu camera video si cu cateva trocare (tuburi subtiri), prin care se actioneaza cu pense fine si cu alte instrumente delicate. In ce consta eliminarea vezicii biliare laparoscopic? Prin unul dintre trocare, adica prin unul din tuburi, se introduce in abdomen aparatul optic, respectiv telescopul video. Prin celelalte doua-trei tubusoare se introduc instrumentele de interventie, un fel de pense cu care se apuca vezica.
Aceasta se taie cu un curent electric special, curent care executa si coagularea. Este o taiere si electrocoagulare a vezicii. Printr-un carlig din capatul trocarului (tubusor) se agata vezica, care se scoate intreaga si cu pietrele din ea. Ea este pusa intr-un saculet special pentru a nu avea contact cu peretii abdomenului. Saculetul este adus in zona ombilicului si vezica este golita si de continutul de secretii, si de pietre. Umbla vorba ca o vezica cu pietre trebuie scoasa o data cu calculii, fiindca ea va produce in continuare pietre. Cand sunt scoase pietrele, trebuie scoasa si 'cariera' de pietre.
Exista si unele medicamente de dizolvare a calculilor, dar aceste pietre trebuie sa fie mici si de puritate, nu un amestec de diverse saruri precipitate. Apar unele situatii in care pietrele se afla in vezica, dar unii calculi au migrat in canalele ficatului, au blocat scurgerea secretiei, pana la instalarea icterului mecanic. In aceste cazuri, prin endoscop, se introduce substanta de contrast, se evidentiaza unde este blocat arborele biliar din ficat si un balonas din varful endoscopului se umfla si scoate piatra.