Vezica biliara, lung prilej de vorbe si de ipoteze. Mai intai polemicile pornesc de la subiectul privind cauzele care sa impuna indepartarea vezicii biliare.
de FLORIN CONDURATEANU | |
PULSUL MEDICINEI | |
Unii medici sustin ca
vezica biliara trebuie scoasa la orice semn al proastei functionari. Alti medici spun ca vezica trebuie extrasa numai daca are pietre, iar cand are deficiente de contractie sa fie mai intai tratata cu medicamente. Unii sustin ca e mai sigur sa fie scoasa cu batranul si clasicul bisturiu. Alti medici spun ca in extragerea vezicii biliare, operatia clasica cu bisturiul este demodata si ca laparoscopia miniinvaziva este cea mai recomandabila.
In realitate, astazi, 80% dintre operatiile de indepartare a vezicii biliare bolnave se executa prin interventii laparoscopice. Le explica conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef de Sectie chirurgie la Spitalul de Urgenta "Sfantul Ioan". In laparoscopie se executa trei taieturi mici, de 1-2 centimetri, in abdomen. Prin una dintre aceste incizii se introduce un tub cu aparatul optic, acest telescop video da imaginea intregului abdomen. Prin celelalte doua-trei tubusoare se introduc instrumentele laparoscopice, cu un fel de pense se apuca vezica biliara si ea este taiata prin electrocoagulare, un curent electric special executa si taierea organului respectiv si coagularea vaselor si nervilor. Tot prin tubusoarele laparoscopice se introduce si un carlig cu care se scoate vezica biliara cu pietrele in ea. Vezica se introduce intr-un saculet de plastic, chiar in degetul unei manusi de plastic pentru a feri eventualul contact intre vezica si peretii abdomenului. Saculetul este adus in zona ombilicului, vezica se goleste de sucuri biliare si de pietre, ramane astfel fara continut si se extrage din abdomen. Este o operatie mai putin traumatizanta, cu sangerari mici, cu suprafata operatorie restransa si cu putine zile de spitalizare. Dar medicul care intervine laparoscopic trebuie sa fie in stare sa schimbe alura operatiei din mers, adoptand calea chirurgiei clasice daca in timpul interventiei laparoscopice conditiile din abdomen cer reorientarea interventiei.