x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bilele rostogolite pe tavă şi artroza din genunchi

Bilele rostogolite pe tavă şi artroza din genunchi

de Florin Condurateanu    |    24 Feb 2012   •   21:00
Bilele rostogolite pe tavă şi artroza din genunchi

Oricat si-a luat avant tehnologia mondiala, nu a reusit sa se apropie de calitatea superba a suprafetelor osoase din genunchi. Materialele de ultima ora pentru rachetele cosmice nu au reusit sa aiba o asemenea prelucrare fina, de o netezime aproape perfecta cum este suprafata oaselor ce alcatuiesc articulatia ge­nunchiului.

Oasele din genunchi sunt atat de netede si fara asperitati, incat intrec de o suta de ori cea mai performanta suprafata metalica din astronautica.

De altfel, si alcatuirea ge­nunchiului e uimitoare. Pe o suprafata plana, osoasa aluneca doua capete de oase, tot ansamblul semanand cu doua bile care se rostogolesc pe o tava, si cu toate astea, ge­nunchiul are o stabilitate exceptionala. Si asta fiindca toata constructia de mai sus este tinuta in chingi de ligamente foarte puternice, cele mai importante fiind ligamentele incrucisate.

Artroza de la genunchi, adica degradarea prin trecerea anilor si prin uzura articulatiei genunchiului, se numeste gonartroza.

Artrorza la genunchi se numeste primitiva atunci cand cauzele sunt neidentificate. Ea apare la varstnici, prin degene­rarea articulatiei, prin stricarea genunchiului la persoanele obeze sau supraponderale. Artroza mai apare prin mos­tenirea unei anume subrezeli in articulatii. Dar exista si cauze secundare care duc la artroza genunchiului. In primul rand, artroza se manifesta asupra cartilajului care se roade, se macina si nu mai asi­gura repartizarea fortelor, iar cea mai defavorbila situatie este cand se freaca os pe os pentru ca s-a mancat cartilajul. Una dintre cauzele ajungerii la artroze este o fosta fractura in genunchi, iar pacientul a facut imprudenta de a relua prea rapid miscarile. O alta cauza a aparitiei artrozelor la ge­nunchi s-a dovedit a fi graba paguboasa de a scoate meniscul in intregime.

A existat o perioada in care meniscul se scotea din genunchi pompieristic. Exista chiar un concurs intre chirurgi: care dintre ei indeparteaza mai rapid meniscul din genunchi. Orice afectare a meniscului insemna operatie cu soaterea lui. Ulte­rior, s-a vazut ca extragerea meniscului din genunchi aduce mai rapid artroza. Aparitia interventiei cu endoscopul in genunchi, adica interventiile artroscopice, a permis sa fie menajat meniscul si in anumite situatii el sa fie doar carpit sau sa se decupeze o fasaie mica unde exista ruptura.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei