Numeroase cancere de colon sunt cauzate de o mutaţie genetică, introdusă pentru prima dată în Statele Unite în 1630, de un cuplu de colonişti englezi.
Numeroase cancere de colon sunt cauzate de o mutaţie genetică, introdusă pentru prima dată în Statele Unite în 1630, de un cuplu de colonişti englezi.
Cercetătorii de la Huntsman Cancer Institute au descoperit recent că o mutaţie genetică se află la originea unui mare număr de cancere ale colonului. Totul a pornit de la un cuplu de englezi care au ajuns în Statele Unite în secolul al XVII-lea. Ei sufereau de polipoza adenomatoasă familială. Această boală ereditară se manifestă prin dezvoltarea unor polipi intestinali, în perioada adolescenţei şi tinereţii. Două persoane din trei afectate de această boală suferă la maturitate de cancer al colonului. Polipoza adenomatoasă familială este cauzată de mutaţia genei APC, care se poate depista prin analiza genetică moleculară a unei simple probe de sânge.
Cercetătorii americani au studiat această mutaţie de-a lungul istoriei. Analizând arborele genealogic a două mari familii, una din New York şi alta din Utah, purtătoare ale acestei mutaţii, ei au descoperit că au rădăcini comune. Ambele familii provin dintr-un cuplu de emigranţi englezi care au debarcat în Lumea Nouă pe la 1630, o dată cu primele colonii.
Potrivit autorilor studiului, acest cuplu reprezintă prima sursă de răspândire a mutaţiei respective în Statele Unite. Cu timpul, pe teritoriul Americii au mai ajuns şi alţi purtători ai mutaţiei. Astfel se explică numărul mare de cancere colorectale înregistrate în această ţară. De exemplu, analizând genealogia familiei din Utah, cercetătorii au descoperit că aceasta are aproximativ 7.000 de urmaşi. În perioada 1966-1995, 0,15% dintre cancerele de colon înregistrate în Statele Unite au afectat membri ai acestei familii.