x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boli ce atarna in firul de par

Boli ce atarna in firul de par

14 Sep 2004   •   00:00

Investigatii de laborator efectuate pe un esantion de par permit stabilirea starii de sanatate a individului. Aceasta metoda de diagnosticare se bazeaza pe o tehnologie de ultima ora, pusa la punct de NASA.

MAGDA MARINCOVICI

Studii de specialitate dau ca sigura agresiunea continua a organismului prin intoxicarea cu metale. Fierbem laptele in vase din aluminiu, bem racoritoare din cutii impregnate cu aluminiu, ceea ce explica prezenta in concentratii ridicate a acestui element in organismul omului. Sa mai adaugam ambalajele unor branzeturi, paste de dinti, ciocolata etc. Sau plumbul din gazele de esapamente… Metalele care patrund in organism se tezaurizeaza, eliminarea lor fiind foarte limitata.

METODA. Pentru a cunoaste nivelul acestor elemente in organism si a evalua starea de sanatate, doctorul Stefan Tiron apeleaza la o metoda de ultima ora numita analiza minerala tisulara (AMT).

AMT este o investigatie de laborator realizata pe o suvita de par. Aceasta investigatie este posibila si in Romania, prin colaboarea cu o echipa de specialisti din Milano. In aproximativ zece zile, specialistii italieni furnizeaza rezultatele. Ele sunt expediate prin posta si contin grafice, interpretari, clasificari metabolice, recomandari dietetice, schema vitamino-minerale personalizata. Printr-o singura determinare, AMT stabileste nivelul celor mai importante 36 de minerale din organism (30 esentiale pentru sanatate si 6 minerale toxice): carente, excese si raporturile dintre aceste elemente. AMT determina prezenta in organism a metalelor toxice provenite din alimente, aer, apa, expuneri profesionale. "Orice dezechilibru mineral poate conduce la aparitia deficitelor de functionare ale aparatelor si sistemelor organismului, deficite care pot evolua catre patologii organice daca nu sunt remediate", ne precizeaza doctorul Stefan Tiron. De asemenea, AMT determina in ce faza de raspuns la stres se afla organismul. Sunt trei faze de raspuns: alarma, de rezistenta, de epuizare. In ultima faza, organismul este incapabil sa mai faca fata stresului si au loc prabusirea sistemului de rezistenta imuna si instalarea bolilor.

SUVITA. Initial, AMT a fost aplicata de NASA, cu scopul cunoasterii cu exactitate a starii de sanatate a pilotilor. Pentru efectuarea testului este necesara o suvita cu fire in lungime de 2-3 centimetri, taiate cat mai aproape de pielea scalpului, in cantitate de aproximativ jumatate de gram (o lingura de bucatarie). Rezultatele nu sunt influentate de faptul ca parul este vopsit. Nu este indicata folosirea parului din alte zone ale corpului.

DIFERENTE. AMT si-a dovedit superioritatea fata de analiza clasica a sangelui. Deoarece analiza sangvina nu arata decat in mod indirect - prin deductie - ce se intampla in tesuturi si poate reflecta doar ce se intampla in momentul respectiv: orice exces alimentar de exemplu putand altera valorile si influenta rezultatele. Apoi, este stiut ca mineralele toxice raman in sange o perioada scurta, dupa care se fixeaza in tesuturi.

AMT ofera posibilitatea individualizarii tipului de metabolism energetic, necesarul de minerale, capacitatea de aparare a organismului de bolile infectioase, eficenta hormonilor la nivel tisular etc.

STUDIU

Potrivit unui studiu coordonat de doctorul Stefan Tiron, realizat pe un esantion de 200 de persoane, 111 sunt neintoxicate, 80 prezinta intoxicatii cu acumulari usoare si 14 cu acumulari accentuate. Cele mai frecvente minerale toxice sunt mercurul, cadmiul, plumbul, beriliul, aluminiul, arsenul. Acelasi studiu mai arata ca 91% dintre persoane sunt stresate, dintre care 30% au atins faza critica de epuizare, fiind in pragul unor boli severe.

AVANTAJ

AMT masoara nivelul mediu al mineralelor continute in celula intr-o perioada de 2-3 luni.

Folosind aceste informatii, doctorul Stefan Tiron spune ca "AMT depisteaza dezechilibrele inainte ca boala sa se manifeste clinic sau paraclinic (de exemplu analize de sange modificate). Mai prezinta avantajul ca indica tendinta catre schimbarile metabolismului glucidic, infectiilor, osteoporozei, litiazei, anemiei, disfunctiilor tiroidiene si suprarenalice, patologiilor aparatului digestiv".

SURSE DE METALE TOXICE

Principalele surse de intoxicatie cu mercur sunt: unele preparate folosite in obturarea dentara, pestele contaminat, reziduuri industriale, unele creme cosmetice etc. Aproape toate alimentele contin acest element, dar mai ales pestii si molustele. Sursele majore de plumb sunt gazele de esapament, fumul de tigara, vopseluri, alimente, mai ales legume si fructe contaminate.

Beriliul se gaseste in sol, ape de suprafata, praful din case, alimente etc. Asimilarea aluminiului este corelata cu folosirea ambalajelor si vaselor de aluminiu, aditivilor alimentari. In cantitati crescute, arseniul se transforma intr-o otrava foarte puternica. Sursa principala este cea alimentara: peste, moluste, verdeturi sau pasari care au fost hranite cu nutreturi contaminate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă