x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boli degenerative - Alzheimer se vede in ochi

Boli degenerative - Alzheimer se vede in ochi

de Andrada Floria    |    27 Iul 2006   •   00:00
Boli degenerative  - Alzheimer se vede in ochi

Cu ajutorul unui simplu test ocular, asemanator celui pentru depistarea diabetului, poate fi detectata boala Alzheimer in stadii incipiente.

Maladia Alzheimer este o afectiune neurologica cronica si cu caracter ireversibil. Cu cat este depistata mai devreme, creste posibilitatea de a intarzia evolutia bolii. O echipa de medici de la Brigham and Women’s Hospital din Boston (SUA) au creat un test neinvaziv, menit sa detecteze dementa Alzheimer. Cum actioneaza de fapt testul? Cu ajutorul unui aparat care are la baza tehnologia cu raze infrarosii se pot analiza depunerile de pe cristalin (lentila ochiului) care marcheaza aparitia bolii. Testul este pozitiv in cazul in care pe cristalin se descopera depuneri de beta-amiloid - o proteina care se gaseste in creierul persoanelor cu Alzheimer.

LABORATOR. Testul doctorului Goldstein s-a dovedit eficient in cadrul experimentelor pe soarecii de laborator. Grupul de cercetatori care a pus la punct testul spera ca acesta sa fie util in depistarea stadiilor incipiente ale dementei Alzheimer, pentru a urmari evolutia bolii si pentru monitorizarea modului in care persoanele cu Alzheimer reactioneaza la tratament.

In prezent nu exista un test simplu pentru a diagnostica dementa Alzheimer. Boala este depistata cu certitudine abia in cadrul unei examinari post-mortem a creierului pacientului. Insa, dupa ce testul dr. Goldstein va fi disponibil, afectiunea se va putea detecta de la primele depuneri de beta-amiloid pe cristalin, atunci cand sunt imperceptibile cu ochiul liber. Cand aceste depuneri devin vizibile, dementa este intr-o faza avansata.

CONFUZIE. Depunerile de beta-amiloid de pe cristalin ar putea fi confundate cu fazele incipiente ale cataractei. Insa, "cu ajutorul tehnologiei pe baza de infrarosii se poate spune cu certitudine daca depunerile de pe cristalin sunt asociate cu cataracta sau marcheaza instalarea dementei Alzheimer", arata dr. Lee Goldstein. Totusi, profesorul Clive Ballard, membru al Societatii Alzheimer din SUA, dupa ce a analizat rezultatele obtinute cu ajutorul acestui test in laborator, a precizat ca "mai sunt necesare cateva experimente pentru a demonstra exact in ce masura depunerile de proteina pe cristalin sunt semne ale aparitiei bolii Alzheimer".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alzheimer