x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bronzarea artificiala e periculoasa

Bronzarea artificiala e periculoasa

05 Mai 2004   •   00:00

Tanara de 17 ani operata de cancer de piele. Cauza: bronzarea la cabinele de ultraviolete si expunere la soare neprotejata. Doua surse de ultraviolete care produc frecvent cancer. Un caz din sutele operate in ultimii ani.

MAGDA MARINCOVICI

Cabinele de ultraviolete sunt suspectate ca ar creste riscul melanomului, cea mai agresiva forma de cancer.

„Vulnerabile la bronzarea artificiala sunt in special persoanele cu pielea de culoare deschisa, care de regula nu se bronzeaza, ci se inrosesc, persoanele cu multe alunite, precum si cele care au avut rude bolnave de cancer de piele. In cazul acestor categorii de persoane riscul unui melanom creste cu 60%", precizeaza medicul primar Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica.

CERCETARE. Recent, o echipa de cercetatori britanici a initiat un studiu cu scopul de a stabili influenta pe care o are bronzarea artificiala asupra pielii. Cercetatorii britanici au tinut sub observatie doua grupe egale: 416 persoane bolnave de cancer de piele si 416 sanatoase.

RISC. Cercetatorii britanici au stabilit in primul rand ca persoanele care au suferit peste 10 episoade de insolatie severa au de doua ori mai mare riscul unui melanom, comparativ cu persoanele care n-au avut asemenea episoade. In schimb, se pare ca insolatiile inainte de 15 ani sunt mai putin nocive, comparativ cu cele suferite dupa aceasta varsta.

Ne-am obisnuit cu reclamele care dau asigurari ca folosirea cabinelor de bronzare artificiala nu prezinta un pericol semnificativ de melanom si nici chiar durata expunerii nu are prea mare importanta.

CONCLUZII. Cercetatorii britanici, autori ai recentului studiu, au formulat cateva concluzii ce merita retinute. Gradul de pericol creste de aproape trei ori in cazul persoanelor sub 20 de ani care apeleaza la bronzarea la lampile de ultraviolete. Bronzarea de acest tip presupune aparate performante cu echipamente de protectie adecvate.

Cercetatorii britanici sunt foarte prudenti in ceea ce priveste durata expunerii. Ei sustin ca prelungirea expunerii sporeste gradul de risc al melanomului.

Medicul Mihaela Leventer avertizeaza ca „ asociate, cele doua moduri de bronzare naturala si artificiala sporesc pericolul cancerului de piele.

Nu fixeaza vitamina D in oase

Trebuie retinut ca bronzarea artificiala nu sintetizeaza vitamina D, ci exclusiv lumina soarelui. Mai trebuie retinut ca este falsa ideea ca bronzarea artificiala ar ajuta in vederea pregatirii pielii pentru expunerea la soare. Medicul Mihaela Leventer nu e de acord cu aceasta idee. Pregatirea consta in expunerea la orele potrivite si marirea duratei in mod treptat, cu echipamentul adecvat: creme solara, palarie...

Lipsa de informare

„Este ingrijorator faptul ca a crescut numarul tinerilor sub 20 de ani care sunt operati de melanom. Aceste drame au ca punct de plecare neglijenta si lipsa de informare", spune medicul Leventer. Trebuie sa stim ca ultravioletele (UV) sunt de doua tipuri A si B. „UVA patrund in profunzimea pielii si sunt capabile sa modifice ADN-ul celular, favorizand cancerele de piele si accelerand procesul de imbatranire a pielii. UVB sunt responsabile de arsuri cutanate".
×