x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bucureşti şi Cluj - Opt cazuri de gripă în spitale

Bucureşti şi Cluj - Opt cazuri de gripă în spitale

de Jurnalul National    |    16 Ian 2008   •   00:00

17:05 S-au înregistrat opt suspiciuni de cazuri clinice de gripă, care au fost internate la Bucureşti şi Cluj. Cele opt cazuri de gripă sunt suspiciuni clinice, respectiv « corespund definiţiei de caz pe baza simptomelor manifestate, fără a exista confirmare din partea laboratoarelor », precizează profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.



S-au înregistrat opt suspiciuni de cazuri clinice de gripă, care au fost internate la Bucureşti şi Cluj. Cele opt cazuri de gripă sunt suspiciuni clinice, respectiv « corespund definiţiei de caz pe baza simptomelor manifestate, fără a exista confirmare din partea laboratoarelor », precizează profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii Publice mai anunţă decesul unui prin pneumonie a unui copil din judetul Neamţ.

Deşi, comparativ cu săptămâna 7 – 14 ianuarie, dar şi cu media a trei săptămâni anterioare, numărul cazurilor de pneumonie şi infecții acute ale căilor respiratorii superioare este de 2.3 ori mai mare, faţă de aceeaşi săptămână de supravehereg a anului trecut numărul total de infecţii respiratorii este mai mic cu 27,9%.
Dar această creştere reprezinta un fenomen artificial al supravegherii infecţiilor respiratorii în perioada de sărbători, în sensul subraportarii lor.

Ministerul Sănătăţii Publice continuă, în lunile ianuarie si februarie, vaccinarea antigripală gratuită a populaţiei la risc. Până în prezent, au fost vaccinate gratuit aproximativ trei milioane de persoane cu risc de îmbolnăvire.



Virusul gripal poate supravieţui peste două săptămâni pe o bancnotă

Virusul gripal poare supravieţui peste două săptămâni pe bancnote, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elveţieni, la cererea unei bănci din Elveţia, preluat de AFP.

Banca, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, era neliniştită din cauza posibilităţii propagării unei eventuale pandemii prin intermediul bancnotelor, potrivit cotidianului elveţian Le Temps, care a publicat, miercuri, rezultatele acestui studiu. Numai în Elveţia, se manipulează într-o singură zi între 20 şi 100 de milioane de bancnote.

Cercetătorii de la Spitalul universitar din Geneva au pus câteva tipuri de tulpini de virus gripal pe bancnote uzate conservate apoi la temperatura şi umiditatea mediului ambiant. În general, virusul nu rezistă în aceste condiţii decât câteva ore, dar pe anumite eşantioane pe care concentraţiile de virusuri erau importante, germenii au supravieţuit mai multe zile. "Mai mult: dacă (virusul) este combinat cu secreţii umane (mucus), acesta poate supravieţui două săptămâni şi jumătate!", indică cotidianul Le Temps.

Pentru virologul Yves Thomas, coordonator al studiului, "această stabilitate neaşteptată a virusului sugerează că acest tip de suprafaţă inertă non-biologică nu trebuie ignorată" complet în cazul unei pandemii.

Cercetătorii elveţieni vor studia în ce măsură bancnotele pot contribui cu adevărat la propagarea virusului, a indicat Thomas, pentru a se stabili exact care sunt riscurile. În timpul epidemiilor, "primele cauze ale transmiterii virusului sunt particulele în suspensie din aer şi contactele directe interumane (săruturi, strângeri de mână)", a subliniat acesta. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă