Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a decis luarea unor masuri in privinta mobilizarii populatiei eligibile pentru vaccinarea antirujeolica.
Astfel, in 72 de ore de la confirmarea cazurilor de rujeola, specialistii DSPMB vor efectua anchete epidemiologice in focarele familiale in care au aparut cazurile respective.
MASURI. Persoanele expuse contaminarii vor fi indreptate catre punctele de vaccinare. De asemenea, a fost instituit sistemul de raportare zilnica a datelor de la peste 800 de medici de familie prin Colectivele de Epidemiologie Sectoriale catre Directia de Sanatate Publica si Institutul de Sanatate Publica.
CAZURI. Din numarul total de cazuri de rujeola confirmate in Bucuresti in anul 2005, aproximativ 30% sunt copii neinscrisi pe listele medicilor de familie si abandonati in spitale sau unitati de ocrotire sociala.
Cele mai multe cazuri se incadreaza in grupa de varsta
1-6 ani, acestea constituind grupe de risc, care nu beneficiaza de servicii medicale garantate de stat - inclusiv de programul de imunizare stabilit de Ministerul Sanatatii.
Conf. dr. Adrian Neascu, directorul DSPMB, a dispus depistarea si mobilizarea copiilor din aceste colectivitati care nu sunt inclusi pe lista medicilor de familie pentru a fi vaccinati antirujeolic.