x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Buretele din articulatii

Buretele din articulatii

23 Apr 2004   •   00:00

Doctorul Razvan Ionescu, medic primar la Clinica de boli interne de la Spitalul Colentina, spune ca bolnavul de artroza este recomandabil sa-si foloseasca articulatiile, fara sa ajunga insa la o durere intensa.

Si explicatia medicului este convingatoare. Este de mentionat ca artrozele sunt cele mai raspandite boli din categoria reumatismelor. De fapt, sub palaria pe care scrie reumatisme se gasesc vreo 128 de boli reumatismale. Artroza inseamna uzura cartilajului articular, inseamna aparitia unor modificari in structura acestui cartilaj prezent in articulatii. Dupa 40 de ani, aceste modificari apar deja in articulatii si incep deteriorarile iar dupa 70 de ani artroza este prezenta sigura. Cartilajul nu are vase de sange nici vase de limfa si nici nervi. Atunci cum se hraneste si cum ajunge sa doara?

Doctorul Razvan Ionescu explica cum ca orice cartilaj din articulatii se comporta ca un burete, absoarbe socurile, mai ales din pricina greutatii corpului, de fapt cartilajul se comprima si se destinde. In timpul comprimarii cartilajul elimina substantele inutile, iar cand se relaxeaza absoarbe substantele necesare celulelor, deci prin comprimare si destindere cartilajul se si hraneste, nu doar amortizeaza socurile. De aceea bolnavilor de artroza li se recomanda sa miste articulatiile. In conditii normale, cartilajul si lichidul articular se comporta ca uleiul care inlesneste miscarea lina intre doua placute de metal. Daca a aparut artroza, articulatia seamana cu o placuta de frana care freaca puternic discul rotii. In artroze apar trosnituri in articulatii. Apare si durerea. Dar nu doare in sine cartilajul, care n-are nervi, dor structurile din jur, capetele oaselor, tendoanele, ligamentele, capsula articulara, toate prevazute cu multi nervi.

Cum stiinta inca n-a descoperit mecanismul artrozei, nu are cum opri boala, dar actioneaza pentru a intarzia deteriorarea articulatiei si lupta sa le imbunatateasca bolnavilor calitatea vietii.

FLORIN OCNDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă