x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cafeaua si ceaiul coloreaza dintii

Cafeaua si ceaiul coloreaza dintii

13 Apr 2006   •   00:00

Coloratiile dintilor, in special ale celor anteriori, pot reprezenta o serioasa problema estetica. Problema poate fi corectata prin albire, desi succesul acestei operatii depinde foarte mult de natura coloratiei. Coloratia poate fi de doua feluri: externa si interna. Coloratia interna apare atunci cand dintele este in formare si este cauzata de unele medicamente (tetraciclina), stari febrile, exces de minerale (fluor) sau de unele anomalii in dezvoltare. Coloratia externa se manifesta cand dintele a erupt deja si este cauzata adesea de cafea si ceai, fumat, anumite alimente, medicamente etc. Acest tip de coloratie este cel mai accesibil albirii. Coloratiile interne pot avea nevoie de "albire in forta". Albirea se poate face extern sau intern.

ALBIREA EXTERNA

Se poate face acasa, sub supravegherea indirecta a medicului, sau in cabinet, sub supraveghere directa. Pentru a putea folosi o asemenea tehnica trebuie sa ne asiguram ca gura este curata. Aceasta inseamna lipsa cariilor, a obturatiilor defectuoase sau a gingiilor inflamate. Cel mai raspandit mod de albire este cel in care se folosesc gutiere in care este introdus gelul de albit. Gelul contine de obicei perhidrol, care elibereaza molecule de oxigen. Acestea patrund in porii fini ai smaltului si dentinei si desfac petele care blocheaza patrunderea luminii. Pe masura ce petele devin din ce in ce mai mici, lumina patrunde prin dinte si il face sa arate mai deschis la culoare. Gutierele se aplica pe dinti si se tin in medie 3-4 ore zilnic (sau noaptea) timp de cateva zile sau mai mult, in functie de severitatea coloratiei. In cazul albirii dintilor la cabinet, dupa izolarea dintilor si a gingiilor, solutia de albit este expusa unei surse de caldura sau de laser. Rezultatele sunt excelente in cazul coloratiilor persistente.

ALBIREA INTERNA

Indicatiile albirii interne sunt limitate, de exemplu cand avem un dinte colorat din cauza tratamentului de canal. Este recomandata o radiografie care sa arate daca obturatia de canal e corecta. Daca radacina nu e corect tratata, atunci este obligatoriu ca obturatia sa fie refacuta, deoarece gazele care se elibereaza in timpul albirii pot patrunde prin tesuturile din jurul apexului (varfului) radacinii si pot cauza durere. Tesuturile gingivale vor fi vaselinate pentru a le proteja de agentul de albire. Dintele de albit va fi bine izolat, spalat si uscat. Dupa indepartarea resturilor de materiale de obturatie si a dentinei excesiv colorate, dintele va fi demineralizat pentru 60 de secunde. Procedura de albire poate incepe. In acest caz, albirea se poate face cu 3% perhidrol sau cu perborat de sodiu. Se poate folosi si o combinatie a perboratului de sodiu cu 3% perhidrol intr-o pasta, aceasta fiind sigilata in interiorul cavitatii intre doua sedinte.

Ca alternative de tratament, indicam microabraziunea pentru indepartarea atraumatica a defectelor superficiale de smalt si fatetele de portelan in cazul esecului albirii.

Toate procedeele de albire necesita o examinare prealabila facuta de medicul stomatolog, incluzand si diagnosticul etiologic al coloratiei, pentru a determina solutia cea mai buna de tratament.

"Coloratia interna apare atunci cand dintele este in formare si este cauzata de unele medicamente (tetraciclina), stari febrile, exces de minerale (fluor) sau de unele anomalii in dezvoltare. Coloratia externa se manifesta cand dintele a erupt deja si este cauzata adesea de cafea si ceai, fumat, anumite alimente, medicamente etc. Acest tip de coloratie este cel mai accesibil albirii. Coloratiile interne pot avea nevoie de «albire in forta»"
dr. Andreea Didilescu
"Ca alternative de tratament pentru albirea dintilor indicam microabraziunea pentru indepartarea atraumatica a defectelor superficiale de smalt si fatetele de portelan in cazul esecului albirii. Toate procedeele de albire necesita o examinare prealabila facuta de medicul stomatolog, incluzand si diagnosticul etiologic al coloratiei, pentru a determina solutia cea mai buna de tratament"
dr. Andreea Didilescu

REZULTATE MULTUMITOARE. In cazul dintilor care trebuie albiti din interior, de obicei o singura sedinta de albire nu e suficienta. In general, e nevoie in medie de trei sedinte pentru a obtine rezultate satisfacatoare, este de parere dr. Andreea Didilescu. Daca dupa aceste sedinte nu se constata o evolutie satisfacatoare, atunci terapia de albire trebuie intrerupta.
×
Subiecte în articol: albire albirii