Potrivit specialistilor, radioterapia inregistreaza un salt calitativ, gratie avantajelor oferite de imagistica medicala.
In ultimii ani, radioterapia a cunoscut numeroase schimbari. Volumul iradierii este din ce in ce mai bine definit si tesuturile din jurul tumorii sunt mai bine protejate. Radioterapia poate fi efectuata inainte si dupa interventia chirurgicala. In primul caz, radioterapia are misiunea de a micsora dimensiunile tumorii, iar in al doilea caz, de a elimina celule tumorale reziduale si de a limita riscurile recidivelor. EFECTE. Desi scopul acestei tehnici este de a distruge celule canceroase, se intampla ca in acest proces sa fie atinse si celule sanatoase. Aceasta lipsa de precizie este principala cauza a efectelor secundare asociate radioterapiei. Astfel, radioterapia secolului al XXI-lea urmareste sa reduca pe cat posibil iradierea tesuturilor sanatoase, tintind mult mai precis zona tumorala si stabilind doza optima de iradiere. Pentru aceasta, radioterapia beneficiaza de progresele conferite de imagistica medicala, de informatica si echipamentele moderne. Cu ajutorul scanerului si imagisticii magnetice, volumul si extinderea tumorii sunt mult mai bine identificate. De asemenea, este posibila reconstituirea volumului in trei dimensiuni a tumorii si organelor invecinate acesteia. Reconstituirea permite astfel determinarea zonei de iradiere cu precizie milimetrica. Calculatorul poate stabili cantitatea de energie si orientarea fasciculului, astfel incat actiunea lor sa fie limitata direct pe tumora. PERFORMANT. In Franta, Institutul Curie este dotat cu un platou tehnic special, cel mai performant la ora actuala in lume, constand in radioterapia tridimensionala, numita radioterapia conformationala 3D. Sub aceasta denumire ce ne duce cu gandul la scenariile SF, de fapt sunt cumulate tehnici dintre cele mai avansate cu rolul de a micsora expunerea organelor sanatoase. Specialistii sustin ca, prin definirea cat mai corecta a volumului de iradiere, este posibila cresterea dozei dirijate fix in interiorul tumorii si astfel sa imbunatateasca rezultatele medicale. DOZE. Recent, radioterapiei toracice i s-au mai adaugat noi tehnici, capabile sa moduleze si mai bine dozele de iradiere in functie de volumul tumorii sau tinand seama de miscarile respiratorii.Citește pe Antena3.ro
TUMORI
|
La ora actuala, radioterapia 3D este folosita in cazul tumorilor localizate, pentru care cresterea dozei totale si o reducere a iradierii la nivelul tesuturilor sanatoase reprezinta un avantaj cert. Este cazul tumorilor prostatei, sistemului nervos central, toracice si a anumitor tumori intraabdominale: ficat, pancreas. Pacientii beneficiaza in acest mod de un tratament mai eficient si sunt protejati de efectele secundare.
|
CELULE
|
Lupta contra cancerului se da pe toate fronturile. Cercetatorii sunt foarte aproape de a definitiva formula unui medicament revolutionar, capabil sa franeze dezvoltarea tumorilor. Fara a ataca in mod direct tumora, acest medicament limiteaza accesul acesteia la vasele de sange care ii asigura hrana. Se stie ca mai mult decat celulele sanatoase, cele maligne au nevoie de o cantitate mai mare de oxigen si hrana spre a se inmulti.
|