Desi deznodamantul in cazul bolilor canceroase nu este chiar favorabil, iata ca exista o forma de cancer despre care medicii spun ca este vindecabila.
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU
Este vorba de cancerul la glanda tiroida. Asistent universitar doctor Monica Gheorghiu, medic endocrinolog la Institutul de endocrinologie "C. Parhon", spune ca forma canceroasa la tiroida este mai blanda, 100% dintre cei operati supravietuiesc cinci ani si 95% traiesc 20 de ani. Cancerul de tiroida este bine diferentiat si deci tratabil. Este bine de subliniat ca 95% dintre nodulii aparuti in tiroida nu sunt cancerosi. De altfel, ecograful depisteaza noduli in tiroida la circa 30% din populatie. Exista mai multe clase de cancer tiroidian. Forma papilara este cel mai frecvent intalnita (in 75% din cancerele tiroidiene), este cea mai blanda si afecteaza mai ales extremele de varsta, sub 30 de ani si peste 65 de ani. Cancerul de tiroida de tip folicular se intalneste in 15% dintre cazurile de cancer tiroidian. Rara, sub 5% dintre cazuri, este forma anaplazica, un cancer nediferentiat, mai dificil. Oamenii care au facut raze demult, chiar acum 20 de ani, raze in zona capului pentru alte boli, pot face noduli cancerosi.
Barbatii fac mai des noduli cancerosi decat femeile. Cand nodulii sunt cancerosi se indeparteaza chirurgical, iar tesuturile invecinate din glanda se ard cu iod radioactiv. Deficitul de hormon tiroidian rezultat prin nefunctionarea unei parti din tiroida dupa operatie se compenseaza prin administrarea de hormoni tiroidieni din cutie. Nodulii aparuti in gusa endemica, cea generata de saracia in iod, sunt necancerosi. Ei se opereaza numai cand cresc sau din ratiuni de estetica. Cand cineva simte prin pipaire ca are un nodul in zona gatului unde este tiroida, sub omusor, el poate fi doar un chist. Chisturile nu se transforma in cancer. Chisturile pot creste brusc cand s-a rupt un vas de sange in ele si apar chiar dureri. Ecografia spune daca este un nodul solid sau un chist cu lichid. Cand chistul e mare si doare se scoate lichidul din el prin punctie.
Citește pe Antena3.ro