In teritoriul esofagului, banala boala de reflux poate conduce la modificari ale mucoasei, care creeaza premisele cancerizarii.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
In refluxul gastro-esofagian continutul stomacului se intoarce invers in esofag si acidul intra in contact cu mucoasa esofagiana. Profesorul Alexandru Oproiu explica mecanismul de aparare al esofagului, cu timpul mucoasa esofagiana se transforma intr-o mucoasa de tip intestin subtire, medicina numeste aceasta stare esofag Barett. La jonctiunea dintre esofag si stomac apare pericolul cancerizarii datorita transformarii mucoasei. In cazul esofagitei de reflux, un examen endoscopic constata daca boala de reflux este blanda sau severa. Arsurile si celelalte simptome pot fi prevenite atat prin medicatie, cat si printr-un regim dietetic. Cei chinuiti de boala de reflux nu trebuie sa se culce imediat dupa cina, iar patul lor e bine sa fie usor ridicat in zona picioarelor. Sunt studii care in cancerul de esofag acuza si mancarea prea fierbinte si fumatul.
Stomacul se poate imbolnavi de cancer ca urmare a unor boli neglijate. Exista o gastrita numita atrofica, in care leziunile inflamatorii pe mucoasa stomacala evolueaza spre gastrita amintita mai sus. Si in aceste gastrite mucoasa stomacala se modifica intr-o mucoasa asemanatoare celei din intestinul subtire, aparand pericolul de degenerare in cancer gastric.
Acea bacterie Helicobacter poate provoca si gastrita, si ulcer. Daca Helicobacter produce doar gastrita, simptomele adesea sunt neglijate caci sunt doar balonari, satietate precoce si e periculos sa nu apara cancerul, dat fiind ca nu se porneste la tratarea bacteriei Helicobacter. Ulcerele gastrice cu nisa trebuie de la inceput suspectate de cancer si examenele endoscopice trebuie facute des. In cancer gastric pot degenera si polipii gastrici ce trebuie indepartati cu endoscopul. Pericol de cancer de stomac poate aparea si la cei ce mananca foarte sarat.
Citește pe Antena3.ro