x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul de plamani

Cancerul de plamani

27 Ian 2005   •   00:00

Departamentul american al sanatatii a anuntat in premiera ca femeile sunt cele mai afectate de cancerul pulmonar. Aceasta boala este pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea provocata de cancer la femei, depasind cancerul de san si cel de colon.


STELUTA INDREI

AVERTISMENT. Specialistii spun ca femeile care fumeaza se pot imbolnavi de cancer pulmonar, o afectiune severa
Cand ne gandim la cancerul de plamani, cei mai multi dintre noi ne imaginam ca aceasta boala afecteaza barbatii care fumeaza. In realitate, situatia este cu totul alta. "Cancerul de plamani provoaca moartea mai multor femei decat cancerul de san, cancerul uterin si de ovar la un loc, dar cred ca ele nu constientizeaza deloc acest pericol", a afirmat doctorul Jyoti Patel, medic oncolog la Northwestern Memorial Hospital din Chicago, specialist in cancerul pulmonar la femei. Ingrijorator este si faptul ca atat femeile, cat si medicii nu realizeaza gravitatea acestor statistici, au semnalat autoritatile americane.

PERICOL. "Femeile care au fumat la tinerete si au renuntat mai tarziu nu trebuie sa subestimeze riscul de a se imbolnavi", adauga dr. Patel, coautoarea unui studiu despre cancerul pulmonar aparut in Journal of the American Medical Association. Potrivit dr Patel, daca studentii la Medicina invata despre cancerul de plamani ca fiind o boala a barbatilor fumatori in jur de 60 de ani, multi medici nu le vor avertiza pe paciente asupra pericolului pe care cancerul pulmonar il reprezinta pentru ele.

In anul 2003, din patru cazuri de cancer la femei, unul a fost neoplasm pulmonar. Se estimeaza ca, in SUA, peste 70.000 de femei au murit din cauza cancerului de plamani, fata de 39.000 de paciente care si-au pierdut viata din cauza cancerului mamar, potrivit Societatii Americane a Cancerului.

FUMATUL. Cel mai important factor de risc este fumatul. "Daca sunt intrebat despre primele 10 cauze ale cancerului pulmonar, as spune ca pe primele noua locuri se afla fumatul", a spus dr Patel. Una din cinci femei fumeaza, iar mai multe sunt fumatoare pasive. Femeile expuse fumatului pasiv prezinta un risc mai mare de cancer pulmonar decat barbatii care inhaleaza involuntar fum de tigara. Femeile dezvolta in plamani mai mult tumori mici, care sunt mult mai agresive decat alte tumori ale plamanilor si mai greu de tratat. In plus, diferentele hormonale dintre barbati si femei afecteaza evolutia bolii, care este mai putin favorabila in cazul femeilor.

"Femeile care se imbolnavesc de plamani din cauza fumatului se izoleaza, deoarece se invinovatesc pentru ce li s-a intamplat si primesc ceea ce au meritat. De aceea nu se implica in nici un fel de campanii publice. Le spun pacientelor mele ca fumatul este o alegere gresita si nimeni nu crede ca merita sa se imbolnaveasca de cancer pentru ca a facut o astfel de alegere", spune dr Patel. Ea recomanda femeilor sa constientizeze riscurile cancerului de plamani si sa se implice in lupta contra acestui flagel, chiar daca nu mai fumeaza sau nu au fumat niciodata.

Asa cum un mic nodul o face pe femeie sa se prezinte imediat la doctor, la fel ar trebui sa se intample si cu tusea. Acest simptom poate semnala diverse probleme, de la simple raceli pana la cancerul de plamani. Cei care tusesc frecvent, care se trezesc din somn tusind, care respira greu sau, mai grav, care expectoreaza sange trebuie sa se prezinte la un consult medical.

LIPSA DE INTERES
Cercetarea asupra cancerului de plamani este lipsita de interes, in comparatie cu alte forme de cancer, semnaleaza dr. Patel. Doar 1.300 de dolari pe un caz de cancer pulmonar sunt cheltuiti pentru cercetare, fata de 30.000 de dolari pe un pacient cu HIV/SIDA, 18.000 de dolari pe un caz de cancer de san si 10.000 de dolari pe un pacient cu cancer de prostata. Acest lucru se intampla si pentru ca supravietuitorii cancerului de plamani nu se implica in campanii de strangeri de fonduri pentru combaterea acestei boli. Mai mult decat atat, societatea are tendinta de a nu se ocupa de cei care se imbolnavesc cu buna stiinta - fumatorii.
×