Bolnavii de cancer in rinichi sunt panditi de o capcana periculoasa. Aceasta forma de neoplasm nu da simptome clare. De aceea, suferinzii ajung la medic in faza avansata, cu metastaze. Tocmai de aceea, solutia este ecografia facuta periodic. Studiile arata ca 50% dintre cancerele de rinichi sunt descoperite la o ecografie obisnuita. Cancerul de rinichi este cel mai ucigator spune medicul Cristian Surcel de la Clinica de transplant renal si urologie Fundeni. Simptomele incep cu o urinare cu sange, care apare si dispare. Dar semnal este si o durere lombara suportabila, banuita ca porneste de la vertebre.
In 10% dintre cazuri tumora se palpeaza in zona burta-spate. Dar sesizarea acestor simptome se intampla in stadii avansate, chiar cu metastaze. Unii au febra de 38 de grade C fara sa sufere de vreo infectie. In faza de metastaze bolnavii tusesc, scuipa sange, respira greu. Simt dureri de oase si acestea se fractureaza usor, ficatul e marit cu analize ingrijoratoare. Tumora la rinichi poate invada duodenul, colonul, plamanul. Provoaca constipatie. Se afla in stare de risc de a se imbolnavi de cancer de rinichi cei care au avut in familie antecedente, dar si cei cu insuficienta renala, cei sub dializa, cei cu chisturi pe rinichi, pe pancreas, pe ficat, cei cu anevrism pe vasele creierului.
Cei ce fumeaza au risc de 4 ori mai mare sa se imbolnaveasca de cancer de rinichi, iar obezii sunt si ei de 3 ori mai expusi. Sporeste riscul si la cei care se trateaza cu diuretice impotriva hipertensiunii. Cand tumora nu depaseste 4 centimetri, ea se scoate cu bisturiul pana la tesutul neinvadat de cancer. Daca tumora este mai mare sau rau plasata, se scoate tot rinichiul, glanda suprarenala pe partea respectiva, ganglionii si grasimea din zona. Daca celulele canceroase au invadat vecinatatile, se scot si colonul, si diafragma.