x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cancerul la san

17 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI
Registrul cancerului din Connecticut (SUA) in care sunt consemnate toate cazurile arata ca numarul femeilor care au supravietuit 10 ani dupa tratamentul cancerului de san este intre 70% si 84% la femeile sub 40 de ani si de 69% la femeile peste 40 de ani.
MAGDA MARINCOVICI

Concluzia: cancerul de san la femeia tanara este mai agresiv. In plus, la femeia tanara, neoplasmul mamar este mai dificil de stabilit.

Factori de risc

Sanii femeii tinere sunt mai densi si din aceasta cauza mamografia este mai putin performanta. "In cazul femeii tinere, mamografia nu poate intotdeauna decela un nodul mic la san. Acesta este motivul pentru care mamografiile nu sunt recomandate femeilor sub 50 de ani", ne avertizeaza medicul ginecolog Daniel Popescu.

Pana la 50 de ani, pentru a se stabili daca o tumoare la san este benigna sau canceroasa, trebuie sa se prescrie ecografia si in multe cazuri se recurge si la citopunctie (prelevarea de celule tumorale pentru examinare microscopica).

Cancerul de san precoce este mai frecvent la femeile care prezinta antecedente familiale de cancer mamar sau de ovare. Aceste forme de cancer sunt puse in legatura directa cu anomalii cromozomiale. Asta nu inseamna ca, daca mama a avut cancer de san, fiica este condamnata la aceeasi suferinta. Dar fiica trebuie sa stie ca s-ar putea ca ea sa prezinte o predispozitie la aceasta maladie.

In cadrul Congresului Eurocancer, doctorul Espie Marc Espi... de la Spitalul Saint-Louis (Paris) preciza ca si pilula contraceptiva luata inca din adolescenta, ca si prima sarcina la o varsta inaintata sunt factori de risc pentru cancerul mamar ce nu trebuie ignorati.

Depistarea precoce

Femeile care prezinta antecedente familiale sau cumuleaza mai multi factori de risc intra in categoria celor care trebuie sa respecte cateva reguli care ajuta la surprinderea in faza incipienta a unui eventual cancer mamar.

Examenul medical bianual si o ecografie mamara in fiecare an dupa implinirea varstei de 35 de ani sunt doua masuri de mare ajutor. Daca la mama, cancerul a fost diagnosticat la 35 de ani, fiica va proceda la aplicarea masurilor de depistare precoce incepand cu varsta de 30 de ani.

Aparitia unei sarcini nu trebuie considerata imposibila de catre femeia care urmeaza tratament de cancer de san. Totusi, specialistii sunt de parere ca femeia poate sa-si programeze sa aduca un copil pe lume dupa doi-trei ani de la finalizarea tratamentului indicat pentru cancerul mamar.

AUTOEXAMINARE
1
2
3
  • Pasul 1. Incordarea musculaturii pieptului pentru a constata daca exista schimbari ale sanilor sau ale regiunii de sub brat.
  • Pasul 2. Palparea cu buricele degetelor a intregii suprafete a sanului, pornind de la baza si terminand cu sfarcul. Celalalt brat va fi indoit deasupra capului.
  • Pasul 3. Se strange usor sfarcul pentru a vedea daca exista scurgeri.
  • ×
    Subiecte în articol: cancerul sanatatea adultului