x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul poate fi învins.

Cancerul poate fi învins.

de Magda Marincovici    |    13 Iun 2011   •   21:00
Cancerul poate fi învins.

La conferinta anuala a American Society of Clinical Oncology de la Chicago s-au prezentat noi molecule ce prelungesc sau chiar vindeca unele forme de cancer.
Un medicament care reduce cu 65% riscul de cancer al sanului a fost prezentat la cea de-a 47-a conferinta anuala a American Society of Clinical Oncology (ASCO) de la Chicago (3-7 iunie). Studiul clinic reprezinta o speranta enorma pentru femeile la menopauza.

Contra neoplasmului mamar
Medicamentul (aromasin) este conceput pentru a inhiba secretia de estrogeni, substante hormonale implicate in cresterea cu peste 70% a tumorilor sa­nului. Studiul a fost realizat pe un esan­tion de 4.700 de femei cu risc major de cancer al sanului din SUA, Canada, Spa­nia si Franta. 'Risc major' reprezinta femei peste 60 de ani, cu antecedente personale de cancer al sa­nului sau in familie, inclusiv alti factori legati de echilibrul hormonal, precizeaza profesorul Pascal Pujol de la CHRU Arnaud de Villeneuve Montpellier, responsabil al sectiu­nii fran­ceze a studiului. La finalul testelor clinice efectuate intre 2004 si 2010 s-a putut afirma ca riscul initial de a se imbolnavi de cancer s-a redus cu 65% in cazul fe­mei­lor care au beneficiat de acest medicament. Si chiar la pacientele care, totusi, au dezvoltat tumori fiind sub tratament, acestea erau de dimensiuni mai mici si mai putin a­gre­sive. La nivel mondial, cancerul sanu­lui constituie a doua cauza de deces prin cancer la femei. In Romania, este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata la femei si prima cauza de deces din cauza acestei afectiuni.

La acelasi important eveniment de la Chicago a mai fost prezentat un vaccin terapeutic care prelungeste cu peste zece luni speranta de viata a pacientilor diagnosticati cu cancer al prostatei. Vaccinul are ca punct de plecare celule imunitare congelate si vizeaza stimularea sistemului imunitar in lupta contra unei boli deja diagnosticate.


Contra melanomului
Potrivit primelor rezultate ale unui studiu prezentat in cadrul ASCO de la Chicago, tratamentul cu tarceva permite dublarea duratei de viata a pacientilor cu cancer pulmonar. Sanse de vindecare si de supravietuire s-au observat in cazul copiilor diagnosticati cu neuroblastom carora li s-a administrat un cocteil de chimioterapie. Acest tip de tumoare, care afecteaza sistemul nervos, este forma de cancer cea mai frecventa la copii sub un an.

Si in cazurile de melanom, printre cele mai redutabile forme de cancer, se intrezaresc sperante. In premiera, doua medicamente permit, fiecare in parte, cresterea duratei de supravietuire a bolnavilor cu forme metastazice de mela­nom. Rezultatele celor doua studii internationale au fost apreciate ca evenimente la a 47-a conferinta a Societatii Americane de Oncologie Clinica de la Chicago.
In cazul tumorilor inoperabile sau cu metastaze, pronosticul este unul foarte rezervat, deoarece acestea sunt rezistente la tratamente clasice.

Comparativ cu molecule administrate pana acum, cele doua molecule noi au un mod complet diferit de a actiona. Prima, vemurafenib, tinteste mutatia unei gene numite Braf. Aceasta anoma­lie genetica este depistata in 50% din cazurile de melanom, celule tumorale avand o expansiune foarte rapida. Al doilea, ipilimumab, este un anticorp monoclonal care stimuleaza anumite celule imunitare pentru a ajuta organismul sa elimine celule maligne. Evident, in cazul ambelor molecule nu trebuie neglijate efectele secundare: tulburari hepatice, cutanate, dureri articulare, chiar alte forme de cancere de piele mai putin severe comparativ cu melanoamele.

Potrivit unui articol aparut saptamana trecuta in editia online a publicatiei Le Figaro, bolnavii din Franta pot deja sa beneficieze de cele doua noi molecule in cadrul procedurilor numite de autorizatie temporara de administrare.
La Chicago, au mai fost prezentate noi tratamente administrate in cancerul ovarian. In lume, aceasta forma de neoplasm este a opta din punct de vedere al frecventei in totalul cancerelor feminine si a saptea intr-un top al deceselor provocate de cancer. Noile tratamente au ca punct de plecare faptul ca inca in multe cazuri depistarea bolii se face in faze a­vansate, ceea ce creste foarte mult riscul de recidive dupa aplicarea terapiilor.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei