x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul şi alcoolul

Cancerul şi alcoolul

de Steluta Indrei    |    17 Dec 2007   •   00:00
Cancerul şi alcoolul
Sursa foto: Sharon Dominick/

Institutul Naţional al Cancerului din Franţa atrage atenţia asupra legăturii dintre cancer şi consumul de alcool.


Institutul Naţional al Cancerului din Franţa atrage atenţia asupra legăturii dintre cancer şi consumul de alcool.

Avertismentul dă o dublă lovitură: Franţa este in continuare o ţară in care se inregistrează un consum record de alcool - 12,7 litri de alcool la un locuitor peste 15 ani. Apoi, avertismentul Institutului Naţional al Cancerului este făcut public la 17 decembrie, cu doar căteva zile inainte de Sărbătorile Crăciunului, perioadă cănd se depăşesc cu mult cantităţile obişnuite de alcool. Experţii care au elaborat acest raport au examinat numeroase cazuri de cancer tocmai pentru a stabili legătura acestuia cu alcoolul. Concluzia: riscul de cancer al gurii, faringelui, laringelui şi esofagului creşte la consumatorii de alcool, comparativ cu persoanele nebăutoare de alcool. Iată căteva statistici date publicităţii de autorii raportului. Cancerul cavităţii bucale este de şase ori mai mare la persoanele care beau alcool in mod constant. In cazul celor care dezvoltă ciroză alcoolică, dar continuă să bea, riscul apariţiei cancerului de ficat se dublează. Cercetătorii au mai evidenţiat o legătură intre consumul de alcool şi riscul cancerului de colon atăt in cazul bărbaţilor, căt şi al femeilor. De asemenea, femeile care beau mai mult de un pahar de alcool pe zi sunt ameninţate de cancerul de săn.


CAUZE. Alcoolul reprezintă a doua cauză de mortalitate care poate fi prevenită, după tutun. De altfel, cercetătorii francezi atrag atenţia asupra faptului că alcoolul asociat cu tutunul multiplică ris-curile de cancer al cavităţii bucale.

Experţii estimează că riscul de cancer creşte in funcţie de cantitatea de alcool consumată. De exemplu, sunt in pericol bărbaţii care beau mai mult de trei pahare de vin pe zi şi femeile care depăşesc două pahare de vin zilnic. Altfel, consumul moderat de vin (unu-două pahare pe zi) s-a dovedit chiar benefic pentru sănătate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alcool