x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cănd nu e miros e Alzheimer?

Cănd nu e miros e Alzheimer?

17 Iul 2007   •   00:00

Dacă simţul olfactiv nu mai este la fel de fin ca-n tinereţe, o dai pe seama vărstei şi nu te găndeşti că trebuie să fie un motiv de ingrijorare. Dar cănd nu mai poţi identifica nici măcar mirosurile comune, precum cel de banană, scorţişoară sau lămăie, specialiştii ne atrag atenţia că fenomenul nu trebuie ignorat.

Dacă simţul olfactiv nu mai este la fel de fin ca-n tinereţe, o dai pe seama vărstei şi nu te găndeşti că trebuie să fie un motiv de ingrijorare. Dar cănd nu mai poţi identifica nici măcar mirosurile comune, precum cel de banană, scorţişoară sau lămăie, specialiştii ne atrag atenţia că fenomenul nu trebuie ignorat. Simţul olfactiv alterat ar putea fi debutul unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer, spune un studiu realizat in SUA. Oamenii de ştiinţă de la Rush University Medical Center, din Chicago, au descoperit cu mai mult timp in urmă că regiunea in care se formează simţul mirosului coincide cu cea in care apar primele leziuni caracteristice bolii Alzheimer. Prin urmare, este motivată ştiinţific legătura dintre pierderea simţului olfactiv şi debutul unei afecţiuni neurodegenerative.Â

Teste

Studiul Universităţii din Chicago a durat cinci ani şi a inclus aproape 600 de persoane, cu vărste cuprinse intre 54 şi 100 de ani. La inceputul studiului, aceste persoane aveau un simţ olfactiv funcţional şi nu prezentau tulburări cognitive. Periodic, participanţii la studiu au fost rugaţi să identifice 12 mirosuri comune: ceapă, lămăie, scorţişoară, piper negru, ciocolată, trandafir, banană, ananas, săpun, diluant de vopsea, benzină şi fum. Anual, le-a fost testată şi sănătatea mentală, prin teste cognitive. De-a lungul celor cinci ani de studiu, 177 de persoane au dezvoltat afecţiuni neurodegenerative mai uşoare sau mai severe. La aceştia, dificultatea in identificarea celor 12 mirosuri a crescut o dată cu progresia afecţiunii neurodegenerative, au constatat oamenii de ştiinţă. "Constatarea noastră duce la concluzia că alterarea simţului olfactiv este legată direct de apariţia bolii Alzheimer", spune dr Robert S. Wilson, liderul echipei de cercetare.

Nu intraţi in panică

Dacă acuitatea olfactivă scade, vărstnicii ar trebui să consulte imediat medicul, pentru ca diagnosticul şi tratamentul să preintămpine evoluţia afecţiunii neurodegenerative. Totuşi, nu este cazul să ne panicăm dacă simţul olfactiv nu mai este la fel de bun, mai spune dr Robert Wilson. Nu intotdeauna este semnul unor probleme cognitive, uneori fiind vorba numai de un polip sau de o sinuzită.

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului