x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Caniculă: Să ne hidratăm bine!

Caniculă: Să ne hidratăm bine!

de Dr. Dana Chehne    |    27 Iul 2009   •   00:00
Caniculă: Să ne hidratăm bine!
Sursa foto: /Stockxpertcom

Împreună cu hrana sau odihna, hidratarea este o cerinţă elementară a vieţii, un act coti­dian, banal, dar care devine esenţial în timpul verii, când contează nu numai dacă, ci şi cum şi cu ce ne hidratăm.



Se apreciază că un adult ar trebui să bea circa 2 litri de apă pe zi, necesităţile fiind cam 30 ml pe kilogram corp, mai mult în zilele călduroase. Vara, la pierderile obişnuite prin respiraţie, scaun, urină se adaugă cantităţi suplimentare prin transpiraţie, astfel că se poate ajunge uşor la deshidratare. Aceasta se manifestă prin: sete, gură uscată, slăbiciune, ameţeală, palpitaţii, leşin, scăderea transpiraţiei şi diurezei, cefalee, letargie.

CU CE NE HIDRATĂM?
Se apreciază că două treimi din pierderi ar trebui înlocuite cu apă şi o treime cu alte lichide (supă, fructe sau sucuri de fructe, lactate etc.). Apa simplă este preferată. Deşi temperatura apei băute nu este esenţială în scăderea temperaturii corpului, datorită discrepanţei dintre cantitatea de lichid ingerat şi masa corporală, din considerente senzoriale mai ales preferăm apa rece.

De asemenea, lichidele reci ies mai repede din stomac decât cele calde. Totuşi, apa nu trebuie să fie foarte rece, deoarece poate produce vărsături sau crampe abdominale.

Apa nu trebuie băută în cantităţi mari o dată, ci mai degrabă în cantităţi moderate, repetat, fără grabă. La copiii mici de exemplu, li se dă apă sau ceai cu linguriţa de câteva ori pe oră. Nu trebuie aşteptat până la apariţia setei pentru a începe hidratarea, ci trebuie mai degrabă să bem lichide la intervale regulate. Dacă desfăşuraţi activităţi sportive sau muncă fizică într-un ambient cald, este bine să beţi 300-500 ml de apă cu două ore înainte, apoi un pahar la 10-15 minute în timpul efortului şi încă o jumătate de litru în decurs de o oră după terminarea activităţii.

Se ştie că prin transpiraţie se pierd şi cantităţi de săruri minerale, dar ele sunt în principal înlocuite prin fructele şi legumele proaspete conţinute în dietă. Numai dacă activitatea fizică intensă se prelungeşte peste două-trei ore este necesară şi înlocuirea rapidă a sărurilor, de obicei printr-o băutură sportivă.
Sucurile, lactatele, fructele pot fi şi ele consumate, dar nu în loc de apă, pentru că aduc un aport glucidic, caloric, lipidic crescut.

În ceea ce priveşte sucurile, sunt preferate cele naturale, mai ales cele care conţin un amestec de pulpă şi suc, care au un conţinut mai mare de fibre şi pectină şi un indice glucidic mai bun. Pentru a facilita o absorbţie mai bună a lichidului, puteţi dilua sucul sau nectarul cu apă.

Băuturile carbogazoase, cele care conţin cofeină, sau alcoolul nu sunt eficiente, deoarece accentuează practic pierderea de lichid, în loc să mărească aportul. Acest lucru este valabil chiar pentru băuturi cu un conţinut mic de alcool.

Există afecţiuni, de exemplu, insuficienţa cardiacă sau unele boli renale cronice, în care aportul lichidic trebuie limitat sau situaţii în care se administrează pe termen lung diuretice. În aceste situaţii, discutaţi cu medicul despre necesarul dvs. zilnic de lichide.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă canicula rehidratare