x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Canicula si medicamentele, o legatura periculoasa!

Canicula si medicamentele, o legatura periculoasa!

11 Iun 2004   •   00:00

In perioada caniculei, unele medicamente pot provoca tulburari severe, precizeaza presedintele Colegiului Farmacistilor din Bucuresti (CFB), farmacist Ioan Uivarosi.

MAGDA MARINCOVICI

Daca sunt corect folosite, medicamentele nu induc efecte adeverse. Aceasta presupune respectarea dozelor si a intervalelor dintre doze. De asemenea, trebuie tinut seama de recomandarile inscrise in prospect, in sensul ca atunci cand este specificat "a se pastra la frig" inseamna ca medicamentele vor fi tinute in frigider la temperaturi intre 2 si 8 grade Celsius. "A se pastra la temperaturi obisnuite" inseamna temperaturi intre 25 si 30 de grade Celsius. In aceste cazuri trebuie evitata pastrarea lor perioade indelungate.

TULBURARI. "Totusi, in conditii de temperatura excesiva unele medicamente pot afecta mecanismele de adaptare a organismului, in sensul provocarii unor tulburari de deshidratare, electrolitice (pierderi excesive de saruri), sindromul de oboseala excesiva", ne avertizeaza farmacistul Ioan Uivarosi.

In aceasta categorie sunt incluse:
  • - Anti-inflamatoare non-steroidiene, unele antibiotice, antivirale, diuretice; aceste medicamente pot afecta functia renala prin marirea diurezei.
  • - Sarurile de litiu, anti-reumaticele, anti-epilepticele, anumite anti-diabetice orale si cu actiune de scadere a colesterolului care pot provoca o deshidratare excesiva.
  • - Neurolepticele, anumite medicamente anti-parkinsoniene, vasocronstrictoare periferice, medicamente care limiteaza cresterea debitului cardiac (diuretice, beta-blocante), hormonii tiroidieni, care altereaza capacitatea de termoreglare a corpului.

    INFORMATII. Medicul dumneavoastra de familie cunoaste foarte bine efectele unor medicamente in perioadele de canicula excesiva si va poate oferi informatii complete. Problema este ce se intampla la nivelul fiecaruia dintre noi. Regula de aur: evitati automedicatia! In situatia in care urmati un tratament, medicul este cel care-l va adapta noilor conditii climatice, in sensul retragerii si introducerii in medicatie a unor medicamente speciale.

    Hidratarea persoanelor vulnerabile

    Canicula presupune din partea organismului un efort special de adaptare. Acest efort este resimtit in mod special de persoanele in varsta, cu afectiuni cardiovasculare, renale, neuropsihiatrice sau cronice, copii si nou-nascuti. In zilele cu temperaturi excesive eliminam prin transpiratie apa si saruri. Pentru buna functionare a organismului ele trebuie inlocuite. Aceasta presupune consumarea a cel putin doi litri de lichide, respectiv apa minerala si sucuri din fructe proaspete. Insa persoanele cu insuficienta cardiaca si insuficienta renala se vor mentine la consumul obisnuit de lichide, dar se vor proteja in mod special de soare.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă