x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Capriciile migrenei

Capriciile migrenei

00 0000   •   00:00

Pe multi oameni ii auzi bles-temandu-si zilele din pricina unei crancene dureri de cap, care se incapataneaza sa-i cuprinda capricios si sa nu-i slabeasca toata viata.

Pe multi oameni ii auzi blestemandu-si zilele din pricina unei crancene dureri de cap, care se incapataneaza sa-i cuprinda capricios si sa nu-i slabeasca toata viata. Este vorba despre migrene, de care sufera 8%-10% din populatie, si in 80% dintre cazuri se mosteneste.

O viata cu dureri de cap

Migrenele fac parte din asa-numita cefalee, adica denumirea durerilor de cap, si cefaleea cronica nu dispare si tine cat viata. Aceste migrene dau crize unilaterale doar pe o parte a capului, cuprinzand tampla si orbita. Durerea de cap se insoteste de simptome vegetative, de greata, de varsaturi, de transpiratii, de teama de lumina. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, nume de rezonanta in ORL in intreaga lume, explica migrenele si alte tipuri de dureri de cap.

Este important de stiut ca migrena nu apare brusc, precum nevralgiile. Migrena este anuntata cu una-doua zile inainte de asa-numitul prodrom si avertizarea este si mai puternica printr-o aura, inainte cu o jumatate de ora, o ora inainte de debutul crizei.

Factori de risc

Care sunt factorii favorizanti ai migrenelor? In primul rand, s-a mentionat ereditatea, dar favorizeaza migrenele consumul de alcool, de cafea si fumatul. Tulburarile de somn, brambureala in succesiunile somn-veghe, adica noptile petrecute in fata calculatorului sau a televizorului, inlesnesc aparitia migrenelor. Unele femei sufera de migrena in timpul ciclului menstrual. Alte femei, cu tulburari hormonale, devin abonate si ele la migrene. Senzatia de foame, mai ales din curele de slabire, conduce si ea la migrene, dupa cum utilizarile unor medicamente, cum ar fi anticonceptionalele sau medicamentele pe baza de nitrati din bolile de inima, deschid calea migrenelor.

Clasificare

Exista mai multe feluri de migrene, dar cea mai deasa, aparuta in peste 60% dintre cazuri, este migrena cu manifestare comuna. Acel anunt al migrenei prin prodrom, cu una-doua zile inainte de criza, inseamna oboseala, tulburari digestive, de regula balonari si colon iritabil. Omului caruia prodromul ii anunta viitoarea criza migrenoasa nu-i place zgomotul, nu-i place lumina si are tulburari de somn. Toate aceste semne apar pe un fond de sanatate normala si omul chinuit de migrene stie ca aceste semne anunta ca peste 1-2 zile se instaleaza criza. Cu o jumatate de ora sau o ora inainte de aparitia migrenei isi face aparitia si aura, care repeta semnele descrise mai sus din prodrom, la care se adauga si unele tulburari neurologice.

Simptome

Omul vede puncte negre sau luminoase in campul vizual, are vertije cu vedere dubla, i se misca rapid globii oculari si are sensibilitate la rece si la cald si, spre ghinionul lui, apare criza de migrena, care inseamna o durere foarte puternica in zona temporo-orbitala, adica intr-o tampla si in orbita corespunzatoare. Durerea de cap este pulsatila, pulseaza sincron cu bataile inimii si cu pulsul. Criza de migrena dureaza de la patru ore si pana la 72 de ore, si omul, bantuit de teribile dureri de cap, este scos din activitate. Dupa criza se instaleaza o oboseala ce duce la un somn adanc de cateva ore, si situatia reintra in normal.

Alta categorie de migrene este migrena oftalmica, ce are simptome identice cu cele dinainte, dar pe parcursul aurei si in timpul crizei dispare o parte a campului vizual. A treia clasa de migrene este migrena oftalmo-plegica, adica pot aparea in plus paralizii temporare ale nervului optic, si vederea dublata tine cat criza.

Si nasul e de vina

Unele dureri de cap au ca origine si nasul. De exemplu, durerea piramidei nazale, in urma unor traumatisme, dar si infectii si eczeme in vestibulul nazal, adica la intrarea in nas. Dureri de cap apar si cand in nas intra corpi straini sau cand apar secretii purulente. Dar in cazurile cele mai triste, cefaleea ca urmare a durerilor nazale, este pricinuita si de tumorile canceroase, care aduna puroi si sange si care provoaca dureri surde, continue si dificultati in respiratie.

SUFERINTELE URECHII. Din categoria durerilor de cap face parte si durerea provenita din zona urechii. Uneori de vina este pavilionul urechii, care a suferit lovituri, plagi, degeraturi, infectii sau inflamatii. Dureri de cap de origine auriculara provin si din conductul auditiv extern, de exemplu furunculele. Dureri de cap cu vinovatii in zona urechii sunt si durerile generate de otite, de inflamatii, de rinofaringite si de asa-zisa disfunctie tubara, adica din proasta aerisire si scurgere a trompei lui Eustachio, care face legatura intre ureche si nas.

OTITA LA COPIL. In otitele seroase la copil, aparute din pricina frigului, umezelii si conditiilor neigienice, apar mai intai durerea, apoi o scadere de auz si senzatia de ureche plina. Se constata o inflamare a timpanului si o secretie stransa in spatele timpanului. Copilul cu otita seroasa trebuie dus la ORL-ist, care ii perforeaza timpanul in anumite zone care se refac usor, si asta in scopul de a scurge secretia si de a goni durerea.

TRATAMENT
In formele mai simple de migrene se dau medicamente antiemetice, de tipul propranolol sau motilium, la care se adauga si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Cand criza este mai puternica se adauga la medicatia de mai sus si medicamentul imigram injectii, destinat migrenei, precum si medicamente de sedare pe baza de opium. Pentru preventia migrenei se administreaza toate medicamentele mentionate mai sus, dar in doze diferite, pe o perioada mai lunga. Omul chinuit de migrene trebuie sa se adreseze medicului de familie.

STIRI
FUMAT. Un motiv in plus pentru a renunta la fumat: tabagismul se afla la originea a numeroase complicatii operatorii. Potrivit unui studiu realizat in Franta, este indicata renuntarea la fumat cu opt saptamani inaintea oricarei interventii chirurgicale. Prof. Bertrand Dautzenberg de la Spitalul Piti...-Salp...tri"re este categoric: fumatul creste riscul de infectii, favorizeaza desprinderea suturilor, intarzie vindecarea plagii si consolidarea osoasa. Specialistul a constatat ca 31% dintre complicatiile operatorii apar la fumatori si doar 5% la nefumatori. In plus, fumatul prelungeste perioada de spitalizare cu doua zile.

ABUZ. Un medic din Marsilia (Franta) a fost condamnat la noua luni de inchisoare pentru ca a incercat sa faca un experiment pe un pacient fara consimtamantul acestuia. Dr Sekene Badiaga, 45 ani, va trebui de asemenea sa plateasca victimei daune de 4.000 de euro. Medicul i-a administrat pacientului care suferea de pneumonie acuta o perfuzie cu Ziracin, un antibiotic aflat in faza experimentala la Spitalul HouphouIt-Boigny. Pacientul a sustinut ca nu si-a dat acordul pentru un astfel de tratament. Ziracin nu a obtinut niciodata autorizatia de punere pe piata.

AVANTAJE. Viata la tara protejeaza mai bine contra alergiilor decat traiul in mediul urban, chiar daca este vorba despre orase mici, potrivit unui studiu efectuat in cinci tari europene: Franta, Finlanda, Germania, Elvetia, Austria. Un copil crescut la sat are de doua ori mai putine riscuri de a suferi alergii decat unul crescut la oras, apreciaza prof. Dominique-Ang"le Vuitton. Explicatia: consumul laptelui crud scade riscul de alergie. La studiu au participat 1.000 de copii: 500 crescuti la tara, 500 la oras, care au fost monitorizati chiar din viata intrauterina pana la varsta de 1 an. Ei vor fi observati in continuare pana vor implini 5 ani.
×