x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Capusele se prind si de oameni

Capusele se prind si de oameni

09 Aug 2004   •   00:00

Capusele sunt mici insecte care se prind de pielea noastra pentru a aspira sange.

STELUTA INDREI

Cainii si pisicile sunt cele mai frecvente gazde ale capuselor. Dar ele se mai gasesc si in ierburile inalte, unde este mai bine sa nu mergeti in picioarele goale. Si cum capusele se asaza in principal pe picioare, trebuie sa le verificati cu atentie dupa o plimbare in padure, pe camp sau dupa o masa la iarba verde. Cei care sunt pasionati de gradinarit trebuie de asemenea sa se fereasca de capuse.

LIPICIOASE. Atat de tare se pot lipi capusele de piele, incat nu se pot trage cu unghiile in sus. Daca incercati asta nu faceti decat sa desprindeti corpul insectei, in timp ce capul ramane pe piele. Atunci se formeaza un chist dureros care se transforma in abces. Capusa trebuie scoasa cat mai repede posibil - in maximum 36 de ore de la intepatura - , dar cu ajutorul unei pensete. Aveti grija sa prindeti cu penseta capul capusei. Daca nu aveti curajul sa faceti singur aceasta operatiune, mai bine mergeti la medic.

PERICOL. Este obligatoriu sa consultati un medic daca leziunea lasata de capusa persista trei saptamani, intrucat capusa poate transmite o bacterie (Borrelia), care provoaca o boala grava, numita maladia Lyme. Bacteria respectiva este asemanatoare celei care provoaca sifilis. Primele simptome ale maladiei Lyme pot trece neobservate. Aproape nimeni nu se ingrijoreaza pentru o mica pata rosie de pe picior, care da mancarime. Insa aceasta evolueaza peste 21 de zile in oboseala persistenta, tulburari intelectuale inexplicabile. Diagnosticata la timp, maladia se trateaza cu antibiotice si se vindeca relativ usor. Daca nu se aplica tratamentul, maladia se raspandeste in organism la fel ca sifilisul. Mai intai apare febra, apoi se instaleaza tulburari cardiace, dureri articulare, meningite, paralizii faciale, manifestari cutanate si in final artrita si tulburari cerebrale severe.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă