Testul de sarcină este cea mai rapidă metodă de confirmare a sarcinii. Cea mai rapidă, dar nu şi cea mai sigură. Aşa cum scrie şi pe prospect, testele prezintă o siguranţă de 99%. Prin urmare, atunci când cumpăraţi un test de sarcină, trebuie să vă gândiţi la probabilitatea, ce-i drept, destul de mică, a unui rezultat fals negativ sau fals pozitiv.
"Testele de sarcină detectează în urină prezenţa unui hormon pe care organismul femeii îl secretă la scurtă vreme de la fecundarea ovulului. Este uşor de utilizat, dar este bine de ştiut că testele rapide, indiferent că este de sarcină sau pentru depistarea unor boli, pot da greş uneori. De aceea, ele trebuie fie repetate, fie verificate cu analize cu o acurateţe mai mare. În cazul sarcinii, se recurge la o analiză a sângelui care determină mai exact nivelul aceluiaşi hormon specific de sarcină sau la o ecografie. Aceasta din urmă are dezavantajul că nu poate depista o sarcină mai mică de trei-patru săptămâni, deci nu este la fel de rapidă ca testul de sarcină", explică profesorul doctor Daniel Popescu, medic primar ginecolog şi directorul Policlinicii Şerban Vodă din Bucureşti. Prin urmare, indiferent dacă testul de sarcină este pozitiv sau negativ, trebuie să îl repetaţi, dar nu în aceeaşi zi, aşa cum fac mai toate femeile, ci la un interval de o săptămână, pentru ca hormonul de sarcină să se secrete într-o cantitate mai mare. Dacă el există, fireşte.
Fals pozitiv sau fals negativ
Rezultate fals pozitive pot să apară în cazul unei hematurii (prezenţa de sânge în urină) sau al unei proteinurii (proteine în sânge). Rezultate fals negative apar în cazul în care testul a fost efectuat prea devreme şi hormonul de sarcină nu s-a secretat în cantitate suficientă pentru a fi detectat sau când nu s-au respectat întocmai instrucţiunile de folosire. Dacă urina nu este folosită în câteva minute de la recoltare, hormonul de sarcină scade în concentraţie şi nu mai poate fi detectat. Dacă menstruaţia întârzie să apară şi cele două teste sunt în continuare negative, trebuie să mergeţi la medic pentru investigaţii mai riguroase. "De reţinut că absenţa menstruaţiei are o multitudine de cauze, de la procese inflamatoare, la dezechilibre hormonale şi până la fibrom uterin", atrage atenţia specialistul.
CĂND SE EFECTUEAZĂ? Deşi pe prospectul testelor de sarcină se menţionează că oferă rezultate exacte chiar din prima zi de întârziere a menstruaţiei, conferenţiar doctor Daniel Popescu recomandă ca, pentru siguranţă, testul să se efectueze la o săptămână de la data la care femeia aştepta menstruaţia. Cel de-al doilea test de sarcină se face după încă o săptămână de întârziere a menstruaţiei.
Citește pe Antena3.ro