x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cataracta de batranete

Cataracta de batranete

28 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI
Nu exista varstnic care sa nu aiba un inceput de cataracta. Tot asa cum incarunteste parul, pe masura ce omul inainteaza in varsta, cristalinul isi pierde transparenta si apare cataracta. Vestea buna este ca nu toate cazurile de cataracta senila necesita operatie.
STELUTA INDREI

Totusi, peste 50% din varstnici sufera de cataracta si sunt in pericol de a-si pierde vederea, iar singura solutie este interventia chirurgicala.

Fiind o boala extrem de raspandita in oftalmologie, cataracta consta in opacifierea lentilei intraoculare numite cristalin. "Mai mult de jumatate din interventiile chirurgicale oftalmologice din tara noastra sunt operatii de cataracta. Astfel, anul trecut s-au inregistrat 38.000 de operatii de cataracta. Dar statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, pentru a nu avea nevazatori prin cataracta, ar trebui ca numarul de interventii chirurgicale in tara noastra sa fie de 70.000 pe an", atrage atentia profesor doctor Benone Carstocea, seful Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central.

Chirurgie performanta

Cataracta furnizeaza in lume cel mai mare procent de pierdere recuperabila a vederii. Recuperabila deoarece, datorita chirurgiei performante, pacientul poate avea o viata normala.

In schimb, exista alte afectiuni oculare, precum glaucomul, retinopatia diabetica, degenerescenta maculara senila, in care pierderea vederii este irecuperabila.

Metodele chirurgicale foarte performante permit realizarea operatiilor de cataracta cu ajutorul ultrasunetelor. La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar Central, majoritatea interventiilor chirurgicale pentru cataracta se efectueaza cu ultrasunete.

Prof. dr. Benone Carstocea, presedintele Societatii Romane de Oftalmologie, spune ca "este iluzorie solutia nechirurgicala in rezolvarea cataractei. Exista o serie intreaga de colire care nu si-au dovedit eficacitatea pe termen lung. In cazul unei persoane cu o cataracta incipienta, prin tratamentul cu picaturi s-ar putea obtine doar o stopare a evolutiei bolii, in nici un caz o recuperare a vederii".

Simptome

In mod normal, omul in varsta vede bine la distanta si slab la aproape. Insa unele persoane trecute de 60 de ani incep sa aiba o vedere incetosata la distanta si vedere buna la citit. Astfel, batranii spun ca le-a revenit vederea. De fapt, aceasta miopizare este primul semn de instalare a cataractei. Unii nu vad bine cand este o zi insorita sau cand este zapada, fiind deranjati de lumina puternica.

Un alt simptom este vederea punctelor intunecate sau a unei panze de paianjen, care se misca doar o data cu miscarea ochiului. De asemenea, batranii cu cataracta disting mai greu contrastele sau vad culorile mai sterse sau de nuanta usor diferita. Cataracta de batranete este o afectiune bilaterala, adica afecteaza ambii ochi, dar nu debuteaza si nu evolueaza in acelasi ritm.

AVERTISMENT. Cataracta nu trebuie lasata sa se maturizeze pentru a fi operata. O cataracta maturizata inseamna un cristalin dur. In acest caz, operatiile sunt mai traumatizante, iar recuperarea este mai lenta. Cand cataracta este hipermatura, ea se complica prin aparitia glaucomului.

DUPA OPERATIE. Recuperarea integrala a vederii depinde de situatia retinei, a nervului optic, de alte patologii asociate, de corectitudinea interventiei chirurgicale, dar si de tipul cristalinului. Exista oameni care pot sa vada foarte bine inca de a doua zi dupa operatie. Dar este extrem de important comportamentul postoperator al pacientului, pentru ca trebuie sa respecte o igiena riguroasa a fetei, sa evite accidentarile, sa evite eforturile fizice 3-4 saptamani dupa operatie, iar femeile nu trebuie sa se machieze, avertizeaza prof. dr. Carstocea. Pentru ca pacientul sa nu se loveasca in somn sau sa nu se frece la ochi, este necesara aplicarea peste ochi a unei protectii din plastic in forma de scoica. Ochiul nu trebuie pansat mai mult de 48 de ore dupa operatie.

TRATAMENT
Potrivit prof. dr. Benone Carstocea, operatia de cataracta cu ultrasunete consta in efectuarea unei incizii de doar 1,2 milimetri, iar cristalinul natural este indepartat si inlocuit cu unul artificial, fabricat din materiale moderne, bine tolerate de organism, ceea ce mareste sansele de recuperare a vederii. Incizia este largita in functie de tipul cristalinului artificial pe care medicul il implanteaza. Daca se utilizeaza un cristalin foldabil (care se pliaza), incizia se mareste la 3,5-4 milimetri. Daca se implanteaza un cristalin rigid, incizia poate ajunge de la 5,2 milimetri la 6,5 milimetri. In conditiile in care pacientul este foarte disciplinat si chirurgul il poate vedea a doua zi dupa operatie, internarea nu este necesara. In majoritatea cazurilor insa, pacientul ramane la spital o zi sau doua. O spitalizare mai mult de 48 de ore postoperator nu se justifica, decat daca acea cataracta a fost asociata si cu alte boli. Tratamentul postoperator cu picaturi antiinflamatorii si uneori picaturi pentru dilatarea pupilei trebuie respectat cu strictete conform recomandarilor medicului.

STIATI CA
  • Batranii care au pupilele albe sufera de o cataracta maturizata. La acestia apar reactii inflamatorii postoperatorii dupa operatiile cu ultrasunete. Mai grav este ca la unii nici nu se pot efectua astfel de interventii.
  • Recuperarea vederii dupa operatie poate fi ingreunata daca pacientul sufera de alte boli. La varstnici este foarte frecventa asocierea glaucom-cataracta, iar operatia de cataracta va permite o corectare a vederii in functie de atrofierea nervului optic.
  • STIRI
    COSTURI. O evaluare la minimum a costului material al unei operatii de cataracta, fara pretul cristalinului, se ridica la 8-10 milioane de lei, suma rambursata cu greu de casele de asigurari de sanatate. Costul cristalinului artificial este in functie de tipul acestuia: cristalinul rigid costa in jur de 2 milioane de lei (este compensat integral de casele de asigurari de sanatate), iar cristalinul foldabil ajunge la 5-7 milioane de lei (bolnavul plateste diferenta).

    TIPOLOGIE. Exista doua categorii de cataracte: cele congenitale, cu care se nasc anumiti copii, si cataractele dobandite, care la randul lor sunt de mai multe feluri. Cataracta traumatica apare cel mai frecvent numai la ochiul lovit in urma unui traumatism puternic. Cataracta patologica sau metabolica apare la ambii ochi (bilaterala), in general fiind cauzata de unele boli grave precum diabetul, tetania, afectiunile tiroidei. Cataracta complicata este consecinta altor boli oculare, cum ar fi o infectie sau o tumoare. Cataracta senila este cea mai frecventa afectiune oculara care apare dupa varsta de 55 de ani, reprezentand peste 70% din cazurile de cataracta.

    CARDIACI. Peste 20% din varstnicii care au suferit un infarct de miocard isi intrerup tratamentul prescris de cardiolog dupa sase luni de la producerea atacului cardiac. La aceasta concluzie a ajuns dr. Kim Eagle de la Centrul Universitar de Cardiologie din Michigan, care a tinut sub observatie 13.830 de cardiaci. Ea spune ca, pentru a evita aceasta situatie, medicul trebuie sa afle de ce pacientul nu mai doreste sa respecte tratamentul. Intreruperea medicatiei fara avizul medicului poate provoca un alt infarct. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare trebuie sa stie ca tratamentul corect le prelungeste viata.
    ×
    Subiecte în articol: cataracta vederii sanatatea bunicului