x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cazurile noi de diabet s-au dublat

Cazurile noi de diabet s-au dublat

de Steluta Indrei    |    01 Sep 2007   •   00:00
Cazurile noi de diabet s-au dublat
Sursa foto: Tmcnem /

In Romănia, cel puţin 50.000 de cazuri noi de diabet sunt descoperite in fiecare an, conform studiilor efectuate in ţara noastră.

In Romănia, cel puţin 50.000 de cazuri noi de diabet sunt descoperite in fiecare an, conform studiilor efectuate in ţara noastră. Mai mult, o dată cu punerea in practică a programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, sunt depistaţi din ce in ce mai mulţi romăni cu diabet. "In numai două luni de la derularea acestui program s-a dublat numărul cazurilor noi de diabet, luate in evidenţă lunar de medicii specialişti din centrele naţionale de diabet", a anunţat conferenţiar doctor Maria Moţa, şeful secţiei de diabet de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

STATISTICI. La ora actuală, in Romănia sunt inregistraţi in evidenţele centrelor de diabet aproape 500.000 de diabetici. Insă se estimează că numărul lor real este de peste un milion, pentru că diabetul este o boală subdiagnosticată. "Peste tot in lume, nu numai in ţara noastră se apreciază că pe lăngă un pacient diagnosticat cu diabet există cel puţin incă un pacient care suferă de această boală, dar nu este depistat şi tratat", informează conf. dr Maria Moţa. Pentru evitarea acestei boli care ia proporţiile unei epidemii, specialiştii recomandă combaterea factorilor de risc ai diabetului: obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de grăsimi saturate şi dulciuri concentrate, stresul, fumatul, abuzul de alcool. Menţinerea unui stil de viaţă sănătos ar putea salva de la imbolnăvirea de diabet aproximativ 30% dintre persoanele predispuse genetic la această boală.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă diabet