x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce obiceiuri ar trebui să schimbi pentru a nu-ţi pune în pericol copilul

Ce obiceiuri ar trebui să schimbi pentru a nu-ţi pune în pericol copilul

10 Iul 2012   •   08:25
Ce obiceiuri ar trebui să schimbi pentru a nu-ţi pune în pericol copilul

O relatie sanatoasa intre parinti si copii se numara printre prioritatile fiecarui adult. Parintii sunt un model pentru copii, asa ca fiecare miscare pe care o faci este imediat inregistrata si copiata intocmai la un moment dat de catre copilul tau. Fie ca este vorba de spalatul pe maini, de programul alandala al meselor sau de alimentele consumate, toate pot avea repercusiuni asupra sanatatii fizice si mentale a copiilor.

Iata cele 8 obiceiuri ale parintilor periculoase pentru copii:

1. Te critici prea des

Daca de fiecare data cand te uiti in oglinda incepi sa te plangi de felul in care arati, tot ce faci este sa-i transmiti copilului (mai ales daca este fata) ca respectul de sine depinde foarte mult de cum iti stau jeansii sau de cat de putine kilograme ai. Imaginea mamei tot timpul nemultumita de felul in care arata poate duce copilul catre anorexie sau alte tulburari alimentare.

2. Mananci pe fond de stres

Daca te folosesti de mancare pentru a te simti mai bine atunci cand esti trist sau deprimat, poti transmite un mesaj foarte nesanatos copilului tau: mancarea te ajuta sa-ti ridici moralul. Alege alte metode sa-ti ridici moralul: vorbeste cu prietenii, cu rudele, plimba-te, fa miscare.

3. Prea multe SMS-uri si e-mail-uri

Nu este corect sa ii interzici copilului sa foloseasca telefonul la masa si tu sa nu apuci sa mananci de cat de multe SMS-uri trimiti, indiferent ca sunt sau nu in interes de serviciu. Daca regula este fara telefon la masa, atunci niciunul dintre voi n-ar trebui sa aiba telefonul langa el in timp ce mananca.

De asemenea, ultimele studii releva faptul ca timpul indelungat petrecut in fata computerului duce la tulburari de somn, scaderea performantelor intelectuale, precum si la probleme de greutate. In schimb, copiii care mananca alaturi de parinti prezinta riscuri mai mici de a deveni obezi.

4. Pui accent pe superficial si material

Daca in majoritatea timpului petrecut alaturi de fiica ta obisnuiti sa vorbiti doar despre ce e la moda, ce oja a mai aparut sau faceti parada modei prin casa, atunci ar fi bine sa schimbi acest obicei. Nu-i trasmiti decat mesajul ca trebuie sa puna pret pe superficialitate si pe materialism. In schimb, puteti sa va plimbati impreuna, sa faceti sport, sa o inveti sa fie puternica. Ai grija sa-i spui ca este desteapa la fel de des cum ii spui ca este frumoasa.

5. Bei un pahar sa te simti bine

Daca vii acasa obosit si primul lucru pe care il faci este sa bei un paharel ca sa-ti revii, transmiti mesajul ca alcoolul este excelent pentru relaxare, pentru eliminarea stresului si pentru a te simti mai bine.

Incearca in schimb alte metode de relaxare precum exercitiile fizice, meditatia sau un hobby care iti face placere si pe care il poti pune in practica cu toata familia.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro

×