x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce pot face batranii ca sa invinga iarna

Ce pot face batranii ca sa invinga iarna

07 Dec 2004   •   00:00

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece, persoanele de varsta a treia trebuie sa-si ia cateva masuri de precautie. Ingrijirea sanatatii si pastrarea poftei de viata sunt esentiale in cazul acestora.

STELUTA INDREI

POFTA DE VIATA. Va puteti bucura de zapada impreuna cu nepotii, dar atentie la gheata si la efort!
  • Fiind o categorie cu risc in ceea ce priveste gripa, batranii sunt sfatuiti sa se vaccineze antigripal. Inca nu este prea tarziu sa faceti vaccinul, pentru ca virusul gripal este o amenintare pana la mijlocul lunii martie. De retinut ca gripa poate duce la complicatii fatale pentru batrani. De asemenea, intrebati medicul despre cum va puteti proteja contra pneumoniei.
  • Cum zilele scurte de iarna ne obliga sa folosim foarte mult lumina artificiala, este bine sa verificati iluminarea locuintei. Asigurati-va ca nu este un contrast prea mare de la o camera la alta, deoarece varstnicii se adapteaza mai greu la schimbarile de lumina. Daca un batran trece, de exemplu, din bucataria foarte luminoasa in hol, unde este un bec de 40 de wati, exista pericolul sa cada deoarece vederea lui este mai slaba si nu se adapteaza imediat la intuneric. De aceea este bine sa utilizati becuri de aceeasi putere in toate camerele.
  • Continuati sa faceti miscare, nu va izolati in casa! Dar evitati activitatile intense, precum indepartarea zapezii de pe alei. Intotdeauna iesiti treptat de la cald la rece.
  • Respectati regimul alimentar sanatos si continuati sa va hidratati corect (4-5 pahare de lichide pe zi).
  • Aerisiti zilnic locuinta, iar daca aveti incalzire cu lemne sau gaz, asigurati-va ca sobele, respectiv instalatiile functioneaza corespunzator.
  • Purtati haine si incaltaminte calduroase, dar confortabile. Ar fi bine ca ghetele sa fie prevazute cu suprafete antiderapante spre a evita accidentele cauzate de caderile pe gheata.
  • Nu uitati sa aveti la indemana numerele de telefon ale serviciilor de urgenta - Salvare, Pompieri, Politie.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă