x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cei ce nu vad rosul si verdele

Cei ce nu vad rosul si verdele

30 Iun 2004   •   00:00

S-a intamplat in Bucuresti. Parcata langa trotuar se afla o Dacie rosie, si la un moment dat, a aparut un biciclist care a intrat pur si simplu in Dacie, provocandu-si un traumatism cranian. La spital el a spus ca n-a vazut masina rosie, avea tulburari cromatice, au concluzionat medicii.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Numai barbatii sufera din nastere de tulburari cromatice, este o afectiune ce nu poate fi tratata. Tulburarile in distingerea culorilor se refera doar la rosu, verde si foarte rar la albastru. Exista pacienti care nu vad rosul si verdele, altii confunda rosul cu verdele, iar altii disting culorile, dar stau un moment in cumpana. Cei ce nu observa culorile rosu sau verde nu percep nici forma obiectului colorat in aceste culori. Exista cel mai frecvent discromati de rosu, dar si discromati de verde sau oameni afectati de tulburari cromatice vizand ambele culori. Profesoara Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca trebuie efectuate controale oftalmologice severe, astfel ca discromatii sa nu primeasca dreptul de a conduce automobilele. Cei cu tulburari cromatice nu pot urma meserii de farmacisti, textilisti etc.

Vara se inmultesc afectiunile corneene, cel mai des patrund corpi straini in cornee. Este interzis cand ti-a intrat un corp strain in cornee sa te freci la ochi, fiindca il infigi si mai adanc. Trebuie urgent sa mergi la oftalmolog, care extrage corpul strain printr-o interventie chirurgicala minora, sub anestezie simpla, extragerea se face cu un fel de ac special, dupa care urmeaza o dezinfectare a ochiului si un tratament de 1-2 zile. Nu trebuie amanata vizita la oftalmolog fiindca leziunile de pe cornee se adancesc si se ajunge la infectii sau abces ocular. Cand intra in cornee un corp strain, ochiul lacrimeaza abundent, apare durerea, omul clipeste des si strange din ochi. Se intampla sa ne intre o geana in ochi, nu trebuie sa ne frecam la ochi, ci sa scoatem geana cu un colt curat de batista sau sa incercam sa impingem geana in sacul pleoapei. E bine ca sa ne aparam de vantul ce starneste praf.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă