x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Centru de consiliere si testare HIV/SIDA

Centru de consiliere si testare HIV/SIDA

26 Noi 2004   •   00:00

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), in colaborare cu Ministerul Sanatatii, a deschis la Bucuresti primul Centru de consiliere si testare HIV/SIDA, situat in cadrul Institutului National "Cantacuzino".

STELUTA INDREI

PROGRAM. Centrul din Splaiul Independentei nr. 103 este deschis zilnic intre orele 8:00-16:00
Acest centru este unul dintre cele 16 centre judetene pe care fundatia le va infiinta in 2004-2005 si deserveste doua programe finantate de Fondul Global de lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei. Primul program priveste "Extinderea capacitatii de consiliere si testare voluntara HIV" in randul populatiei generale, iar al doilea program, "Prevenirea transmiterii infectiei cu HIV de la mama la copil", are ca scop promovarea testului HIV in randul femeilor gravide, sub sloganul "Protejeaza-ti copilul chiar din prima luna de sarcina!".

Testul HIV este singura modalitate prin care poate fi depistata prezenta virusului in organism. "Ministerul Sanatatii va furniza gratuit toate testele de care centrul va avea nevoie", a asigurat dr. Alexandru Rafila, directorul Directiei de Sanatate Publica. O persoana infectata cu HIV poate sa nu prezinte simptome specifice timp de 8-10 ani, perioada in care poate infecta alte persoane. La numai 24 de ore de la infectare, o persoana poate transmite virusul mai departe. Simptomele specifice infectarii apar doar cand se ajunge in stadiul SIDA.

RECOMANDARI. Testarea se recomanda mai ales in situatiile in care ai avut un contact sexual neprotejat cu un nou partener, ai avut sau ai parteneri sexuali multipli, ai suferit transfuzii de sange, ai fost spitalizat si ai suferit interventii chirurgicale, esti insarcinata sau doresti sa ai un copil, doresti sa te casatoresti sau sa incepi o relatie stabila, folosesti droguri.

"Orice persoana sau femeie gravida care se va adresa centrului nostru va beneficia gratuit si confidential de consiliere si testare HIV de doua ori pe an", a precizat dr. Silvia Asandi, presedintele Fundatiei RAA.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă