In cadrul Policlinicii cu Plata numarul 3 a fost inaugurat Centrul de diagnostic si prevenire a osteoporozei, unic in Bucuresti.
MAGDA MARINCOVICI
|
APARAT. Osteodensitometrul stabileste densitatea osoasa, iar pe baza acesteia, riscul de osteoporoza |
Persoanele care vor sa-si faca benevol testul privind densitatea masei osoase vor plati pentru analiza 250.000 de lei. Daca au trimitere de la medicul de familie sau specialist, analiza este gratuita, a declarat medicul Daniel Popescu, directorul policlinicii.
DOTARE. Centrul beneficiaza de aparatura performanta si o echipa complexa formata din endocrinolog, nutritionist si kinetoterapeut care stabilesc, in functie de rezultatele testului, ce trebuie sa faca pacientul. Daca testul indica predispozitia spre osteoporoza, atunci pacientul primeste o recomandare privind exercitiile fizice pe care trebuie sa le efectueze pentru prevenirea pierderii rapide a calciului din os.
DIETA. Stilul de viata are un rol foarte important in cazul osteoporozei, motiv pentru care, pana la varsta de 35 de ani, medicii recomanda o dieta bogata in calciu si vitamina D, pentru a favoriza constructia de masa osoasa de buna calitate. Trebuie evitate fumatul, alcoolul si sunt recomandate exercitiile fizice. Femeile care au rude cu osteoporoza sunt mai expuse la aceasta boala.
In ultimii ani, in aceasta policlinica s-a creat un Centru pentru sanatatea femeii.
S-a inceput cu organizarea centrului pentru controlul cancerului de col, apoi cel pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor de san, impreuna cu Fundatia "Renasterea", si in prezent s-a completat cu centrul pentru diagnosticul osteoporozei. Anul trecut, 1.000 de femei au fost testate, un numar de 288 au fost diagnosticate cu osteoporoza si 125 cu osteopenie.
STATISTICA. In Romania, aproape trei milioane de femei, respectiv 13% din populatie, sufera de osteoporoza, boala care implica o reducere a concentratiei minerale a osului, in urma careia se produc aproape 40% din fracturile de sold sau de col femural.