x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chinul durerilor incepe de la cap

Chinul durerilor incepe de la cap

00 0000   •   00:00

A intrat deja in vorbirea populatiei ca durerea de cap se mai numeste si cefalee. Numai ca cefaleea se refera la un tronson al capului, doar la o zona a capului. Si pe langa cefalee, in categoria durerilor de cap trebuie incluse si durerile faciale, adica ale fetei, durerile cervicale, adica in zona gatului, ca si nevralgiile.

Statisticile arata ca 20% din durerile din organismul omului provin de la cap, deci sunt dureri de cap. Explica toata aceasta extinsa paleta a durerilor din diversele zone ale capului prof. dr. Dorin Sarafoleanu, nume renumit in ORL-ul din tara, dar si din Europa, cel ce a intemeiat Clinica de ORL si Scoala de ORL de la Spitalul "Sfanta Maria".

Sa incepem cu acele dureri foarte des intalnite numite nevralgii. Sunt trei categorii de nevralgii: de trigemen, nevralgii gloso-faringiene si nevralgii suboccipitale. Cea mai frecvent intalnita este nevralgia de trigemen. Nervul trigemen are trei ramuri care se unesc intr-o portiune unde exista un ganglion sfeno-palatin. Cea mai afectata de nevralgii este ramura mijlocie a nervului trigemen, care urmeaza traseul tampla-ochi-fata pana la baza nasului. Deci este un drum lung parcurs de aceasta ramura de nerv trigemen. Bineinteles ca cei care sufera de nevralgie de nerv trigemen au si o predispozitie, o subrezenie din nastere in aceasta portiune a sistemului nervos al capului.

Alti factori


Dar la acest teren predispus nevralgiei se adauga si alti factori care declanseaza nevralgia, cum ar fi frigul sau alti factori iritativi. Printre factorii care irita aceasta ramura nervoasa se regasesc maselele si dintii cariati, iritatii pe valul palatin al gurii si chiar cavitatea bucala. Durerile in nevralgia de trigemen apar cu dureri precum junghiurile, asemanatoare loviturilor de cutit, cand zona aceasta este atinsa de limba, de alimente, de apa, contactul cu acestea pornind durerea. Durerea in nevralgia de trigemen se reflecta si in ureche si pot sa curga ochii si nasul. Se aplica tratamente cu medicamente antialgice, antiinflamatoare si neuroleptice. Deci din randul cauzelor se regasesc mai des cele dentare, de vina sunt si suferintele din cavitatea bucala, precum si unele modificari in nas si sinusuri. De exemplu, sinuzitele, cand durerea de trigemen nu cedeaza la medicamente, acestor terapii medicamentoase li se adauga anestezia ganglionului sfeno-palatin. In ganglion se fac infiltratii cu substante anestezice sau cu alcool. Cand nevralgia de trigemen nu cedeaza si se incapataneaza sa chinuie cumplit bolnavul, medicii apeleaza la o solutie extrema, sectioneaza aceasta ramura a nervului, si omul ramane fara perceperea unor senzatii in aceasta zona a fetei.

Urechea si ceafa


Dintre nevralgii, a doua este cea de tip gloso-faringian, care apare in zona gatului, lateral fata de omusor. Bolnavul simte dureri la inghitire si ramane apoi tot timpul cu o jena. Se poate interveni prin taierea osului hioid.

A treia categorie de nevralgie este cea suboccipitala, la ceafa, care este cauzata de inflamarea sau strangularea nervului suboccipital. Aceasta forma apare dupa o raceala. Durerea da reflexe si in ureche, si spre gat. Aceste dureri cedeaza la aplicarea de caldura si la inghitirea de medicamente antialgice. Cand medicatia orala nu da rezultate, se pot face infiltratii cu medicamente antialgice si antiinflamatoare.

Bauturi reci


Iarasi vorbele "durere cervicala" sunt batatorite si destula lume stie ca spondiloza cervicala este cea care da dureri si amorteli, plus proasta irigare cu sange in zona. Dar prof. dr. Dorin Sarafoleanu atrage atentia ca durerea cervicala este de trei feluri: exista durere cervicala anterioara (cam in zona nodului de la cravata), in regiunile laterale si in zona cefei.

In zona anterioara, la gat, exista multe organe si glande: tiroida, paratiroidele, ganglioni, osul hioid (omusorul). Apar dureri in zona anterioara, dupa laringite acute provocate de un efort vocal intens, dupa bauturi prea reci sau prea mult alcool, dureri care se prelungesc si in zona esofagului, si in cosul pieptului. Dureri cu reflex in zona gatului apar si din alte afectiuni ale toracelui, ca si din tumorile de mediastil. Durerile cervicale fixate in zonele laterale ale gatului pot fi cauzate de glandele parotide, de glandele de sub maxilare, de infectii si de un fel de calculi, de fapt aglomerare de saruri din saliva, care blocheaza evacuarea secretiilor din glanda.

Suferinte dureroase in zonele laterale ale gatului pot fi generate si de ganglionii laterali, de tromboflebite si arterite ale vaselor de la gat, dar si de chisturi ce genereaza dureri in muschii si tendoanele din lateralele gatului.

GAT DE LUP. Durerile cervicale posterioare in regiunea cefei sunt date de spondiloza cervicala, din inflamatiile cronice ale muschiului cefei, de exemplu cand se doarme intr-o pozitie rea cu capul pe perna. Lumea mai stie de durerea data de boala torticolis, cand omul nu-si mai poate misca gatul, incat i se spune ca are gat de lup, o stare in care muschii cefei s-au blocat si se ajunge chiar la interventie chirurgicala.

TRATAMENTE. Alte dureri in zona capului, din largul evantai de suferinte ce dau dureri de cap, sunt dureri produse de articulatia temporo-mandibulara, adica de zona de unire a maxilarelor. E o durere intensa si adesea omul nu mai poate deschide gura. Articulatia la unirea mandibulelor se inclesteaza si se aud trosnituri din acest punct. In astfel de situatii se folosesc tratamentele cu antibiotice. Dureroase sunt si migrenele, un capitol mare al cefaleelor, adica al durerilor de cap. E bine de stiut ca exista si o cefalee menstruala la unele femei, care, in timpul ciclului, sufera si de intense dureri de cap. Cefalee poate da si hipotensiunea, adica tensiunea intracraniana mica, dupa cum un anumit tip de dureri de cap apar si in timpul puseelor de hipertensiune.

×