x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgia cardiaca la standarde europene

Chirurgia cardiaca la standarde europene

30 Oct 2004   •   00:00

"Avem competente profesionale raspandite in toate centrele medicale universitare din tara", a declarat general de divizie profesorul doctor Vasile Candea in deschiderea unei importante manifestari medicale cu participare internationala.

MAGDA MARINCOVICI

PERSONALITATE. General de divizie profesorul doctor Vasile Candea este multumit ca in medicina chirurgia cardiaca nu mai e o cenusareasa
Intre 28 si 30 octombrie, Cercul Militar National a fost in premiera gazda a trei congrese nationale, reprezentand trei specialitati inrudite: chirurgia cardiovasculara, chirurgia toracica si anestezia terapia intensiva si circulatia extracorporala.

"La ora actuala, in Romania, in toate cele trei specialitati sunt inregistrate performante compatibile celor europene si mondiale. Chirurgia cardiovasculara abordeaza toata patologia cardiaca, inclusiv transplantul cardiac. Iar de cativa ani a inceput sa se dezvolte chirurgia nou-nascutului si a copilului mic, care este deosebit de dificila. Prof. dr. Radu Deac de la Targu-Mures abordeaza, pe langa transplant, chirurgia majora cu o echipa tanara si chirurgia cardiaca a nou-nascutului si copilului mic. El este un creator de scoala. De asemenea, la Cluj, prof. dr. Mircea Barsan face chirurgia majora a adultului si de cativa ani se ocupa cu echipe mixte de dezvoltare a chirurgiei pediatrice, precum si prof. dr. Ion Socoteanu la Timisoara, care a facut si transplant cardiac, si chirurgia copilului mic. La Bucuresti, chirurgia copilului mic este mai sporadica fata de centrele din tara enumerate", a precizat profesorul Vasile Candea.

Desi cardiacul din tara noastra beneficiaza de servicii si dotare apropiate standardelor europene, totusi, profesorul Candea este de parere ca transplantul, chirurgia cardiaca sunt scumpe, iar fondurile alocate sunt insuficiente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă chirurgia