x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgia inimii

Chirurgia inimii

de Magda Marincovici    |    18 Apr 2008   •   00:00
Chirurgia inimii

Treptat, România se apropie de patologia de tip occidental, în special de bolile degenerative, asociate îmbătrînirii, printre care bolile valvulare.

Bucureşti - Simpozionul “Valva mitrală şi atriul stîng”


Treptat, România se apropie de patologia de tip occidental, în special de bolile degenerative, asociate îmbătrînirii, printre care bolile valvulare. La Simpozionul cu participare internaţională “Valva mitrală şi atriul stîng” au fost abordate cele mai noi metode de tratament al bolilor valvulare.

“La noi, incidenţa bolilor valvulare este în continuă creştere, atît la femei, cît şi la bărbaţi. Dar este dificil de precizat incidenţele reale ale acestor boli, ca şi ale altor boli, de­oarece nu avem registre na­ţio­nale. De asemenea, este în creştere adre­sabilitatea către serviciile de chi­rurgie cardiacă şi de cardiologie. De aceea, misiunea noastră este să ofe­rim soluţii”, spune conf. dr Ho­raţiu Moldovan, şef de secţie la Institutul de Boli Cardiovasculare “CC Iliescu”.


FĂRĂ PROTEZĂ. În cadrul bolilor valvulare, incidenţa leziunilor valvei mitrale degenerative, favorizate în special de procesul de îmbătrînire, este din ce în ce mai mare. Metoda clasică folosită multă vreme, constînd în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză, este în acest moment depăşită. În prezent, se procedează la metode de reconstrucţie, de reparaţie a valvelor na­turale şi, totodată, de remediere a tulburărilor de funcţionalitate ale inimii, cum ar fi cele de ritm. Aceste metode sînt mai apropiate de fiziologie, de natural, cu rezultate mai bune, susţine prof. dr Şerban Bubenek, şeful Departamentului ATI la Institutul “CC Iliescu”.

Institutul de Boli Cardiovasculare este primul din România care a abordat patologia valvei mitrale. Deja la Institutul “CC Iliescu” se practică metode moderne în această patologie de aproximativ 15 ani, deoarece are cea mai bogată experienţă în chirurgia reconstructivă, adică în păstrarea valvei mitrale cu care pacientul s-a năs­cut. Aceasta este posibilă prin efortul comun al tuturor specialităţilor implicate: cardiologi, chirurgi, anestezişti.


METODĂ MODERNĂ. În cadrul simpozionului de la Bucureşti, prof. dr Călin Vicol, de la Universitatea din München, care a lucrat la Institutul “C.C. Iliescu”, a expus o metodă nouă numită ablaţia în fi­brilaţia atrială. “Să ne imaginăm o cameră a inimii cu nişte pereţi prin care circulă curenţi. Aceşti curenţi trebuie întrerupţi, pentru că atunci cînd circulă ei produc bătăi neregulate ale inimii. Dacă reuşim să facem nişte crăpături care să treacă prin toată grosimea peretului, curentul nu mai trece de pe un perete pe altul, pentru că există acea cră­pătură. Crăpătura se efectuează cu un instrument fără producerea unei rupturi propriu-zise, ci numai una electrică. Astfel se produc un blocaj electric între două zone ale inimii”, explică prof. Vicol. La ora actuală, unul din 10 bolnavi de peste 70 de ani are fibrilaţie atrială, tulburări severe de ritm cardiac, boală invali­dantă care duce la insuficienţă cardiacă şi la un risc major de accident vascular cerebral.

La Simpozionul cu participare internaţională “Valva mitrală şi atriul stîng” au participat specialişti din Cehia, Franţa, Germania, cardiologi şi anestezişti implicaţi în dezvoltarea şi aplicarea acestor soluţii terapeutice moderne.


Refacerea tic-tacului

 

 

Prof. dr Şerban Bubenek, şeful De­par­tamentului ATI al Institutului “CC Iliescu”, remarcă faptul că bolile valvulare apar la un număr mare de pacienţi cardiaci. 20%-25% dintre pacienţii cardiaci dirijaţi către chirurgie cardiacă au o anomalie a valvei mitrale. Aceşti pacienţi ar putea ajunge la operaţie şi să li se pună fie o proteză metalică, fie o proteză biolo­gică. Dar, dacă nu ajung la timp, după protezare îşi pierd ritmul cardiac regulat – respectiv ceea ce noi ştim ca tic-tacul inimii. În acel moment, inima are nişte bătăi neregulate cu con­secinţe grave. În primul rînd, se acumu­lea­ză sînge în exces în camerele superioare ale cordului, se formează cheaguri, care se de­pla­sează, existînd pericolul de embolii. În al doilea rînd, inima oboseşte şi apare insuficienţa cardiacă. La ora actuală, la Institutul “C.C. Ilies­cu” se realizează atît tratamentul insuficienţei mitrale şi a patologiei mitrale, cu me­tode mo­derne, care tind să renunţe la proteză metali­că, cît şi repararea valvei native a pa­ci­entului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă inimii mitrale