Cu un total de 580 de intervenţii chirurgicale robotice, dintre care 400 la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, 100 la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi 80 la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.
Cu un program naţional al Ministerului Sănătăţii de finanţare a chirurgiei robotice. Cu o largă abordare în chirurgia generală, urologică, ginecologică, toracică etc. de echipe de specialişti performanţi, România a fost aleasă gazda şedinţei de constituire a Societăţii Sud-Est Europene de Robotică.
Evenimentul este înscris în agenda Simpozionului de Tehnologii Avansate în Medicină (STAM), 11-13 noiembrie, Bucureşti. Preşedintele STAM, prof. dr Irinel Popescu, spune că aceste tehnici medicale, din ce în ce mai sofisticate, trebuie să facă parte din viaţa pacientului şi a medicului, datorită multiplelor avantaje.
Chirurgia robotică permite realizarea de mişcări foarte fine în spaţii foarte mici, oferă posibilitatea efectuării telemedicinei: în timp real, un profesor, aflat la distanţă, poate emite opinii despre ceea ce se întâmplă în câmpul operator.
De asemenea, în premieră, inclusiv chirurgul, care are o profesie cu un înalt grad de uzură şi stres, beneficiază de o stare de confort, ceea ce evident se reflectă în actul medical. Chirurgia robotică este în continuă extindere, inclusiv în zona oncologică, unde se reuşeşte identificarea fiecărui nodul, "curăţarea reală" a zonei, cu beneficii imense pentru pacient.
Ca orice act medical, inclusiv cel robotic se "tratează" în termeni de cost-eficienţă. La un prim calcul, chirurgia robotică pare costisitoare. Dar pe termen mediu şi lung, prin creşterea achiziţiei de roboţi şi a experienţei clinice, costurile se micşorează substanţial. Or, misiunea noii societăţi constituite la Bucureşti este de a pleda cu argumente în favoarea necesităţii extinderii şi finanţării chirurgiei robotice.